Любомир Стефанов: Разговорът за оставки в БСП е странен и неуместен и е вътрешен въпрос за партията

„Избирателната активност не е толкова тревожна, колкото изглежда. Отново влязохме в тази парадигма да търсим виновни. Има един проблем и той е, че 2/3 от българите не се чувстват политически представени, затова не са отишли да гласуват. Вторият проблем е защо започват да се търсят извинения между партиите отново да не чуят гласа на избирателите.“

Това мнение изрази в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР Любомир Стефанов, политолог, преподавател в Нов български университет.

Измества се разговорът за отговорността, който е централен в политическото представителство, смята политологът. По думите му „политиците в България не се държат като такива“.

„Не виждаме именно онова, заради което избираме политиците си – тип лидерско поведение. Няма водачи, които да застанат. Да, има много вождове. Очевидно индианците все по-малко стават и затова не гласуваме, но го няма този разговор след изборите какво се случва. Гражданите не отидоха да гласуват, защото не чуха разговора след изборите кой с кого ще се хване под ръка и таз работа – управлението на държавата, ще я свърши. Не защото му харесва, а защото така се прави. Политиците не ги избираме да се харесват, това не е някакво ново шоу, риалити. Политиците обичат така да го разглеждат.“

„Почват да говорят как вдигаме барикади, копаем траншеи, червени линии, нови, чертаем. Напълнихме речника с отграничения и разграничания. Някакъв трибализъм се вихри на много първично, примитивно ниво“, допълни Любомир Стефанов.

ПП отвлече всяка една от темите, с които БСП се хвалеше, че е свършила нещо, отбеляза в анализа си политологът. По думите му БСП не е успяла „да се обясни“, тъй като не е била субект, а „притурка към ПП в предишното управление“.

Според Стефанов разговорът за оставките в БСП е „странен и неуместен“ и е вътрешен въпрос за партията.

„По същия начин може да се запитаме защо Кирил Петков и Асен Василев не подават оставки, тъй като партията им губи четвърт от гласовете от предходните избори. Или куп други партии, които си свиват резултата. Само „Възраждане“ го увеличава.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here