Асен Василев: Ще говорим с ГЕРБ, когато направят самопризнания за престъпленията си

Съпредседателят на бившата управляваща партия „Продължаваме промяната“ Асен Василев потвърди в понеделник, че те няма как да работи и да преговаря с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. По думите му единствената възможност за това е, ако ГЕРБ и ДПС се прочистят от корумпираните.

ПП няма как да работи с ГЕРБ и ДПС, защото те са пълни и управлявани от „хора, които са рекетирали фирми, които са крали от държавната каса и т. н.“. „В момента, в който това се почисти, те може би ще станат нормални партии“, посочи Василев пред бТВ.

Именно разминаването по отношение на върховенството на закона е непреодолимото различие между ГЕРБ и ПП, стана ясно от думите на Василев.

Всички, които са бъркали в кацата, трябва да бъдат разследвани и да отидат в затвора, подчерта Асен Василев: „Нека разследванията да се случат, тези хора да бъдат оттеглени от партията (ГЕРБ, б. р.), включително г-н Борисов, но това няма как да се случи“.

Той призова представителите на ГЕРБ, ако наистина са извършили престъпления, да направят самопризнания и да се прочистят като партия.

„Основният проблем е, че този процес последната една година не започна. ГЕРБ имаха възможност да започнат процес по почистване на партията, да кажат: „Имаше неща, в които сбъркахме“, коментира Василев.

След като „Продължаваме промяната“ се класира втора след ГЕРБ на изборите, още в неделя вечерта съпредседателите ѝ Кирил Петков и Асен Василев признаха загубата и обявиха, че партията им ще е в опозиция, докато победителите ГЕРБ носят цялата отговорност за съставяне на правителство.

Кирил Петков коментира в понеделник пред БНТ, че ГЕРБ имат много голям избор с ДПС и да използват „Възраждане“ като „златен пръст“.

„ГЕРБ нямат проблем със силно националистични формации“, каза Петков. За „Български възход“ той каза, че все още не може да се ориентира какви са възможностите, но напомни, че партията е имала силно проруска риторика.

Петков обясни, че дългосрочната мисия и кауза на ПП е да няма нищо общо с корупцията, но към това се допълва много силен социален елемент, което я различава от „Демократична България“.

„Всякаква подмяна на нашите обещания би била предателство към нашите избиратели“, каза Петков на въпроса дали все пак има някакъв  начин да бъде подкрепено правителство с мандата на ГЕРБ.

„Колкото време ще отнеме да променим България – толкова. Ние сме тук с кауза“, каза Петков.

Той обяви, че сега ГЕРБ трябва „задължително да формират правителство, защото иначе ще се окаже, че те не могат да носят политическата отговорност с тяхната риторика за „ред в хаоса“.

„Ние успяхме да формираме правителство“, каза Петков и напомни, че през декември ПП са успели да обединят партии, които никога преди не са били заедно.

Петков повтори, че ГЕРБ правят разумни неща, те ще получават парламентарна подкрепа от ПП: „Ние ще сме конструктивна опозиция“.

Под разумни неща той изброи изпреварващо увеличаване на пенсиите спрямо инфлацията и диверсификация на доставките на газ. Като негативни възможности той изброи „обръчите от фирми на ДПС“ и „модела Добринка“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here