Общинският съветник Явор Аргиров отново прилапал имот зад гърба на кмета Ат. Стоянов?

Румен Пачов и Явор Аргиров са основните играчи в политиката и сдбата на Сандански
ЧИТАТЕЛИ НИ ПИШАТ:
ПЕРФЕКТНАТА СХЕМА ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА ОБЩИНСКИ ИМОТ В САНДАНСКИ, СИГНАЛИЗИРАХА НА РЕДАКЦИОННИТЕ ИМЕЙЛИ ДВАМА НАШИ ЧИТАТЕЛИ ОТ САНДАНСКИ.
Сигналът е за имот – нива над 1 декар на брега на р.Санданска Бистрица в с. Лиляново. След 10.08.2022 г. неин собственик е Р.Аргирова, съпругана съветника Явор Аргиров. Р. Аргирова е придобила собствеността на нивата по давност. Как става това? С констативен нотариален акт. Законът го позволява по чл. 587 от Закона – като нотариус разпитва трима свидетели, по възможност съседи за имота, които пред него да потвърдят, че въпросната дама, а не който и да било друг,- е бил във владение на имота за последните поне 10 години. Свидетелите се посочват от кмета по указание на претендиращата за собственик на имота. В процедурата е необходимо да се осигури и удостоверение от общината, че имотът не е общински. Задължително в процедури като тази е предишният собственик „тоест общината” да не се интересува от имота си. Очевидно не е такъв случаят, а доказателство е – договорa за наем 32632609 от 05.11.2019 г., с който собственикът община Сандански отдава същата нива за срок от следващите 10 години на Кирил Котрулев. В него наемателят се задължава да полага грижата на добър стопанин и няма право да го преотстъпва или преотдава на трето лице. Този договор граждани доказва няколко неща: Към 05.11.2019 г. имотът е ОБЩИНСКИ и няма как Аргирова да е притежавала в последните 10 години този имот, след като към 05.11.2019 собственик е община Сандански, която е проявявала интерес имотът й да се стопанисва добре, сключвайки договор за наем за 10 години с Кирил Котрулев. Р. Аргирова, общинска администрация, нотариус Светлозар Петков и тримата свидетели са доказали обратното, въпреки изнесената информация. Ако това се докаже всички участниците дължат обяснения на гражданите. И ако наистина се окаже, че неправомерно е придобит имот общинска собственост от частно лице, кметът може да поправи грешката, като оспори констативния акт по съдебен ред. Сигналът е от особено обществено значение, защото разкрива опасен прецедент. Може само да си представим колко още такива машинации вече са осъществени след март тази година, откогато законът не забранява придобиване по давност на общински и държавни имоти.
Кметът Атанас Стоянов беше потърсен за коментар, от кабинета му съобщиха, че е назначил проверка по случая.
Явор Аргиров беше открит, ето какво заяви той:  Да, фигурира името на съпругата ми. Нищо незаконно не сме придобили. Жена ми е родена в с. Лиляново, майка и е родена в с. Лиляново, покойния и баща е от Лиляново, родителите на нейните родители също са от това село. Ние имаме немалко имоти и в регулацията на селото и в земеделските земи на Лиляново. Наели сме юрист, които ни оформя документи за собственост. В момента си оправяме къщата, която беше на името на баща й. Там ще излезе също нотариален акт. И аз трябва да излизам с обяснения защо жена ми има имоти в Лиляново, които бяха собственост на баща и. Всички имоти са били общинска собственост в началото на 1989г. след това хората започнаха да си ги възстановяват. Въпросното лице Котрулев, които твърди, че е наемател на имота ни и е имал сключен договор с общината, сключен с предишното ръководство, които договор аз не съм виждал, нито пък някои от селото познава такъв човек. Чувам, че Котрулев е от Варна. В договори би трябвало да е записано, че при промяна на собствеността на имота договора отпада. Това са имоти, на които общината е била някога ползвател докато не се възстановят. Твърдя, че никога община Сандански там не е имала имоти, там са на хората. Цялото население в Лиляново знаят, че тези имоти са наши, наследствени и ги обработваме с години. Допускам, че Котрулев е посочвал имотите като бели петна за да дърпа субсидии. Ние не сме заявили никъде, че имота от 1.200дка. го обработваме и вероятно той го е посочил. Община Сандански има между 30 и 100 нотариални актове по този член от закона, хората си оправят имотите и си ги възстановяват със свидетели и закона го позволява. Аз незнам кое е нарушено в случая. Нека въпросните лица подали сигналите да излязат с имената си, пишат се сигналите по мой адрес от фалшиви профили в социалните мрежи. Нотариалният акт е надлежно вписан, минал през нотариус, през служба по вписванията ако е имало нещо нередно нямаше да бъде вписан. Това ,че някои си е заявил имота като бяло петно в поземлена комисия и е дърпал по 40лв. на декар за субсидии, аз не мога да го спра. Никога това лице не е стопанисвал и обработвал имота ни. Може и други частни имоти да е посочвал.“, коментира Явор Аргиров и представи нотариален акт за собственост.
Всички замесени лица запазват правото си на отговор.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here