Обиден ли е Василев? При какви условия ПП преговаря с ГЕРБ

Оценката е по-слаба от това, което очаквахме и това, което изследванията показваха, но е достатъчно силна, за да бъдем добра опозиция. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред bTV.

Той заяви, че има две причини ПП да не иска да преговаря с ГЕРБ.

„Артикулирахме обещанието ни, което е, че ще водим по-социална политика от ГЕРБ. По-важното е, че ние искаме да водим една изключително безкомпромисна политика, що се отнася до върховенство на закона и всички хора, които са бъркали в кацата да бъдат разследвани и да понесат силата на закона.

Няма смисъл. По-важното нещо е, че гражданите направиха ясен избор. Те казаха, че предпочитат управлението на ГЕРБ. Попитаха ни дали ще правим обща група с ДБ, но това е подмяна на вота“, категоричен е той.

„Имахме горе-долу толкова депутати, колкото имат ГЕРБ. Водихме много тежки разговори и преговори. От едната страна бяха БСП, а от другата страна бяха ДБ.

Имаше приказки, че коалицията е безпринципна, но и трите партии искахме парите да не стигат до конкретни фирми, а до гражданите. Когато ИТН казаха, че не искат да следват тази политика, коалицията се пропука и правителството падна с внасянето на вот на недоверие от ГЕРБ“, припомни Василев.

„Нека видим всички хора на ГЕРБ, срещу които има спрени и смачкани разследвания. Нека бъдат оттеглени от партията, включително г-н Борисов. Това няма как да стане, защото видяхме, че хората им дадоха мнозинство. Даването на самопризнания отнема един час. Ако са извършили престъпление и искат да се чувстват като партия, нека го направят. Това е условието ни“, заяви той.

Василев каза, че ПП ще вземе втория мандат, ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство и ще започне да преговаря първо с БСП и ДБ.

„Сега преговорите ще бъдат още по-тежки. Безпринципни мнозинства не трябва да се съставят. Това, което ви казвам, е че преди да има мнозинство, трябва да има съгласие по ясна политика. Това не е само сглобка от депутати. В един момент ще стане ясно дали ГЕРБ и ДПС са готови да се прочистят като партии, но до този момент не виждам как ще работим с тях.

Не е наша работа да поставяме условия на тези партии. Ще говорим с тях, когато не са управлявани от хора, които са крали от държавната каса и т.н. Когато се прочистят, може би, ще станат нормални партии. Основният проблем е, че този процес не започна в последната една година. Имаха възможност, но това не се случи.

Сега народът очевидно харесва обещанията им. Надявам се от днес бензинът да падне с един лев, както обещаха“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Василев заяви, че все още не знае дали ПП ще преговаря с партията на Стефан Янев, защото не се знае кои личности от партията влизат в парламента.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here