24 гласа от Баланово обръщат вота, Р. Чеканска излиза пред М. Крумова, кметът на селото: Комисията обърка преференциите

Радослава Чеканска

Вотът в дупнишкото село Баланово пренарежда позициите в листата на ГЕРБ-СДС в областта след вота. Оказва се, че е станала грешка при отчитането на преференциите на двете дами Михаела Крумова и Радослава Чеканска. Според данните разликата между двете е само 30 гласа. Оказва се обаче, че 24 преференции от Баланово нерегламентирано са се оказали в актива на кюстендилска Крумова, а те са били за дупничанката Радослава Чеканска. Грешката лъсва, след като кметът на селото Явор Митов вижда, че в протокола са отразени 0 преференции за дупничанката.

Емил Гущеров споделя  с кмета на Баланово Явор Митов

„Останах шокиран, защото аз лично гласувах за Чеканска. Отидох в 1 часа при комисията, защото се чудех какво още правят толкова късно в секцията. Гласували са едва 140 човека. Сутринта копие от протоколът беше на принтера в кметството, сутринта 8.30 часа в кметството, където беше и секцията. Тогава видях грешката. Така видях, че преференциите за Чеканска са 0. Стана луд скандал, звънях на шефа на комисията кавданска. Установихме, че тези 24 преференции не са за Крумова, а за Чеканска.“, каза Митов. Веднага са позвънили в РИК, в последствие и с ЦИК, от където информирали, че ще умуват какво да правят с тази ситуация. Председател на секционната избирателна комисия в селото е Пенка Кузманова, тя е попълнила протокола. „ Пръв снощи сигнализира за евентоална грешка зам.- кметът Крум Милев, той видя протокола и каза, че това не може да е истина, но понеже идваха и други протоколи, никой не му обърна внимание, дори и аз. Кузманова призна, че е направила техническа грешка, чакаме да решат от ЦИК какво да правим. Конституционният съд се сезира не за преференции, а само за общ партиен резултат“, каза Радослава Чеканска.

Михаела Крумова в средата.

Според първоначалните данни Михаела Крумова от третата позиция има 2291 преференции, а Чеканска 2261. Когато обаче се преместят въпросните 24 гласа, резултатът се обръща на 2267 срещу 2285 за дупничанката. Това пренарежда листата в полза на Чеканска, която изскача напред до второто място, защото събира над 7% от общия брой гласове. Тази позиция вече е доста изгодна и дава много голям шанс за влизане в парламента.

Милен Попов

„То въпросът е да се подаде сигнал за допусната очевидна фактическа грешка в протокола на СИК, която е пренесена и в протокола на РИК, като се поиска ЦИК, съгласно чл.301, ал.4 от Изборния кодекс, да се произнесе с решение за окончателните числови данни. Иначе впоследствие се оспорва законността на избора на конкретния народен представител по жалба на друг кандидат до орган, който може да сезира Конституционния съд, което е много сложна процедура и зависи от желанието на този орган да упражни правомощието си за сезиране. Във всички случаи обаче е добре писмено членовете на СИК също да заявяват до ЦИК, че са допуснали очевидна фактическа грешка за грешно отрази преференциалните гласове.“, коментира юристът на Общинския съвет в Дупница Милен Попов.

Ето и пълния състав на „грешната комисия“ – председател Пенка Кузманова, от квотата на Продължаваме промяната, зам.- председател Елена Стоянова- ДПС, секретар Галя Могиларска- безработна, от село Баланово, квотата на ГЕРБ, членове Стоименка Кавданска- секретарка на Атанас Диманков, директор на ДГ – Дупница, Милена Андреевска, Йорданка Соколова- пенсионерка, от квотата БСП, Румяна Ханджийска, от Баланово. Всички членове са се признали за виновни и са готови да изпратят сигнал до РИК и ЦИК.
Вижте видеоканала ни:


3 COMMENTS

 1. ГЕРБ Дупница измислиха тая грешка да набутат Чеканска депутат научете се да губите селяци дупнишки!

 2. Проверете си правилно информацията Пенка Кузманова е председател от квотата на ПП не на ИТН.

 3. Радослава Чеканска в Сапарева баня: Борисов ще направи правителство, сваля цените на горивата и храните с 1 лв. на 3-ти октомври, няма „това -онова“!
  септември 8, 2022
  Цени на горивата в България за 4 октомври 2022 – Fuelo.nethttps://fuelo.net › prices
  А95 Дизел Автогаз Метан A98 Дизел+ A98+
  2,98 3,24 1,13 5,52 3,41 3,58 3,35

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here