Финални проби и фотоволтаиците на ГУМ Дупница ще правят ток, кметът М. Чимев: Оборудваме и други общински фирми със слънчеви панели 

Така изглежда покривът на ГУМ.

Управителят Цв. Вуковска: Нашата централа е най- голямата от този тип в цялата община,  събираме оферти за продажба на ток

 

Приемна комисия огледа днес фотоволтаичната централа на покрива на ГУМ Дупница. На проверката присъстваха управителят на магазина Цветанка Вуковска и кметът Методи Чимев. „Провериха дали извършеното отговаря на проекта. Всичко е наред, очаквам най- късно до ноември да започнем да произвеждаме ел. енергия. Предстоят да се направят само последните 72- часови проби, за което първо трябва да получим съответните разрешителни.“, каза Вуковска.

„Това е първото общинско дружество, което предприема подобна инвестиция, разположена върху над 800 кв.м. Преди да се премине към инсталирането на фотоволтаиците се наложи ремонт на покрива, а сега вече начинанието е в заключителна фаза. 130 000 лв. без ДДС е инвестицията за централата, осигурена от кредит и собствени средства. Не е изключено да помислим подобно начинание и за други общински дружества, където позволява подобна инвестиция“, коментира инж. Чимев.

Както сме писали, през миналата година управителят на общинската фирма Цветанка Вуковска задвижи проекта, който трябва да свали с 30% сметките за ток на магазина. За „4Власт“ Вуковска сподели, че последната фактура за електричество е на стойност 30 000 лв. Получена е помощ от държавата и в крайна сметка са платени 20 000 лв. и то при топло време. От днес вече ГУМ стартира и процедура за събиране на оферти за продажбата на част от електричеството, което ще произвеждат. „Все още е рано да се каже колко точно ток ще може да продаваме. Зависи колко ще потребяваме ние, зависи от това дали е слънчево. От Електроразпределителното дружество ни съобщиха, че нашата централа е най- голямата от този тип на територията на Дупница и то я осъществява общинска фирма. Щастлива съм, че вече сме на финалната права. Очаквам до ноември всичко да е готово. Много съм благодарна за подкрепата, която получихме от общината. Благодарение на кмета Методи Чичев и екипа му нещата се случиха. И градоначалникът, и зам.- кметът Олга Китанова помогнаха за подготовката на документите, за възможно най- бързото им придвижване. Докладната с искането ми за сключване на договор с фирмата изпълнител беше веднага входирана в Общинския съвет.“, сподели Вуковска.

На покрива на ГУМ са монтирани 266 панела с мощност 120 kWp. Изчисленията са инсталацията да произвежда прогнозно 148 608,52 кв.ч годишно, което е до 35% годишно намаление на разходите, около 15 000 кв.ч. Изпълнител е фирма „Делектра“ ЕООД, договорът беше подписан в края на миналата година. Проточиха се обаче съгласувателните процедури в ЧЕЗ и СЕО, при които с месеци стояха документите на проекта. Междувременно от ГУМ закупиха цялото оборудване за фотоволтаичната централа, което чакаше на склад за монтиране. Благодарение на този ход беше избегнато оскъпяването на проекта. „От фирмата изпълнител не поискаха анексиране на договора и извършиха всичко на договорените цени, бяха коректни въпреки скока в цените в последно време. Събрахме се във финансовата рамка, която беше заложена в началото.“, подчерта Вуковска. По нейни изчисления инвестицията ще се възвърне за около 3 години.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Кмете , проспа 3 мандата .До сега можеше на покрива на Общината да имаше фотоволтаична инсталация ,която щеше да се е изплатила ,а сметките за ток щяха да са минимални.Хаджийска в 7-ма детска градина го направи още преди години и там ефекта е видим. Как пък един в тази община не може да мисли като държавник , а само кредити.
    Напълнихте Общината с хора ,дето не знаят за какво получават заплати .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here