Първи данни: ГЕРБ издуха „Промяната“, „Възраждане“ разказа играта на БСП

ГЕРБ са големите победители от предсрочните парламентарни избори. По данни на екзитполовете те получават 23,5% от гласовете на гласувалите. Втората позиция е за “Продължаваме промяната” с 19,5% подкрепа. Третата позиция е за ДПС. За тях са гласували 15,2% от упражнилите правото си на вот.

Изненадващо четвъртата позиция е за “Възраждане” с 10% подкрепа. Пети политическа сила е БСП с 8,9% подкрепа. 7% са гласували за “Демократична България”. Новият политически играч “Български възход” е с 4,7% подкрепа. Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” остава извън парламента.

ГЕРБ-СДС ще имат 63 банки в пленарната зала. Вторите по резултат – „Продължаваме Промяната”, са с 53 депутати. 41 ще са народните представители на ДПС. Следва „Възраждане” с 27 места в НС. С 3 по-малко ще имат БСП. Парламентарната група на „Демократична България” ще разчита на 19 свои представители, а “Български възход” – на 13.

Според паралелното преброяване при 100% изпълнение на извадката на агенция „Тренд” в Народното събрание ще влязат седем партии. Победителите от ГЕРБ-СДС ще имат 66 депутатски банки, „Продължаваме Промяната” – 54, ДПС – 37, “Възраждане” – 26, БСП – 24, ДБ – 19 и “Български възход” – 14.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here