Сградата в Продановци за кучешки приют пълна развалина, кметът: Покривът е паднал, стените са полуразрушени

Пълна развалина е сградата, която община Самоков иска да преобрази в приют за безстопанствени кучета. Това обяви кметът на общината Владимир Георгиев на сесия в отговор на въпрос от съветниците на ГЕРБ.


Както сме писали, след 4 години чакане, в края на миналата година най- сетне областна администрация склони да прехвърли имота на общината. Това стана по времето на губернатора Радослав Стойчев, който е от Самоков. Пред Общинския съвет тази седмица обаче Георгиев уточни, че едва на 13 юни 2022г е подписал договора с областния управител на Софийска област за безвъзмездно прехвърляне на имота, който бил предаден с протокол на 28 юни тази година. Кметът допълни, че е направен оглед, почистено е около сградата и в нея, но тя била в окаяно състояния.

Имот в Продановци, където общината иска да изгради приют.

„Покривът е обрасъл с растителност, таванът е пропаднал, помещенията са полуразрушени, паднала е мазилката от стените. Към момента е извършено архитектурно заснемане на сградата и помещенията и е възложено изготвянето на количествено-стойностна сметка за възстановяване на сградата и обособяването ѝ в приют за безстопанствени животни. Предвиждат се дейности по изграждане на ел. инсталация, ВиК инсталация да започне още тази есен, разбира се ако позволяват и атмосферните условия заключи кметът. След като ремонтът приключи, имотът трябва да бъде приет като приют. Уверяваме ви, че в максимално кратки срокове се прави всичко, но тук се касае за разрешения и от други институции. Затова конкретна дата кога ще бъде готово всичко не мога да ви дам.“, каза Владимир Георгиев.

Радослав Стойчев и кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Въпросът е обаче, че за близо 12-годишното кметуване на Георгиев за пореден път се чува обяснението как се работи по въпроса, докато безстопанствените кучета кръстосват из улиците. Не е ясно и колко ще излезе ремонтът на западналата сграда. Според бюджета на общината, приет през пролетта, за приют за безстопанствени кучета бяха предвидени 135 159 лв., нужни за разходи във връзка със задълженията по Закона за защита на животните. Планираните капиталови разходи във функцията бяха 725 000 лв.

Кучета в клетки бяха оставени на сметището.

Припомняме, че през миналата година в Самоков гръмна скандал, след като се оказа, че заловените бездомни кучета се оставят в клетки на сметището. От общината съобщиха тогава, че във ветеринарната клиника, където ги карат, не могат да приемат всички заловени животни, затова част от тях се оставяли на сметището да чакат ред. За да замажат проблема, по- късно от общината бяха докарали фургон на сметището, в който слагаха клетките с кучетата. В летния пек обаче той се напича като фурна и животните виеха жално, оставени в клетките без вода.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here