Пуснаха 3 км от АМ „Струма” край Симитли. Тунел „Железница“ е напълно готов

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков откри пътна отсечка на автомагистрала „Струма“. Участъкът е след тунел „Железница“, в посока Кулата, предаде БТА.

 

Отсечката се намира между село Железница и Симитли, като пътуващите в посока Кулата ще се движат еднопосочно по досегашното трасе на Е-79, а в посока София движението ще е в едното платно на магистралата.

Пред журналисти министър Шишков коментира, че макар и новооткритата отсечка да е само три километра, с пускането ѝ в експлоатация ще се облекчи движението.

Шишков отбеляза, че във връзка със свлачище преди тунел „Железница“, станало през октомври 2020 г., е договорено със строителя и Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде направен проект за укрепването му. Този проект е готов, ще бъде одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а целта е да бъде пуснато движението на два етапа.

Надяваме се в следващите три месеца строителят да завърши първия етап на укрепването, така че да бъде пуснато движението и през тунела, каза още Иван Шишков. Вероятно това ще се случи в средата на следващата година, като строителят е поел ангажимент да бъде завършено, включително и да се укрепи цялото свлачище и да се пусне целият участък, коментира той.

Министърът на регионалното развитие посочи още, че усилията са насочени към по това магистралите, които се строят и вече са планирани, да бъде пускано движението. В рамките на седмица или две има готовност да бъде пусната и отсечка от АМ „Хемус“ между Шумен и Белокопитово.

Министър Шишков коментира и участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, като посочи, че трябва окончателно да се реши как да се преодолее технически, за да се завърши и този участък до входа на дефилето. Регионалният министър отбеляза, че при липса на цялостни проекти се стига до положение, в което магистралата свършва отведнъж. За да се облекчи тртафикът в тези случаи, се налага временна организация на движението.

При пускане на отсечката в експлоатация, министър Шишков връчи разрешителното за ползване (Акт 16) на Нина Белева – началник отдел в Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. На събитието присъстваха председателят на Управителния съвет на АПИ Иво Иванов, зам.-министър Захари Христов, областният управител на Благоевград Николай Шушков и кметът на Симитли Апостол Апостолов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here