Путин обяви пътя към мира и присъединяването на Донбас, Херсон и Запорожие към Русия

Руският президент Владимир Путин и проруските лидери на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон подписаха договорите за присъединяването на четирите украински области към Русия на фона на поредните загуби на руските сили на бойното поле в Украйна.
В изпълнена с нападки срещу Запада реч Путин призова Украйна да седне на масата за преговорите, но посочи, че анексията ще остане „завинаги“.
“Ние призоваваме киевския режим незабавно да прекрати огъня, всички бойни действия, тази война, която той започна още през 2014 година и да се върне на масата на преговорите. Ние сме готови за това, неведнъж е казвано това. Но избора на народа в Донецк и Луганск, Запорожие и Херсон няма да обсъждаме“, каза Путин.
“Разпадът на СССР разчлени нашето общество, не можем да върнем миналото. Западът се надяваше, че Русия ще се разпадне през 90-те години на миналия век, не му дава мира съществуването на такава държава“.
Западът е готов да престъпи всичко, за да запази неоколониалната система, която му позволява да паразитира, всъщност да ограбва света за сметка на силата на долара и технологичния диктат, да събира истинска дан от човечеството“, каза Путин.
Путин анексира 15% от територията на Украйна. Най-голямата анексия от Втората световна война насам. Tя вече бе осъдена от САЩ, ЕС и дори от близките до Путин държави, а Киев отказа да преговаря с агресора и обеща „силен отговор“.
Киев: Готови сме за диалог, но с друг руски президент 
След подписването на анексията президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че ще поиска официално “ускорено присъединяване към НАТО“.
„Готови за диалог с Русия, но с различен президент на Русия“, обяви Зеленски във видеообръщение, публикувано в неговия канал в Телеграм.
Събитието в Кремъл бе засенчено от неуспехите на руската армия на бойното поле. Украинската армия на практика затвори обръча около Лиман в Донбас и има възможност да си върне някои от анексираните територии.
Путин: Хората, които живеят в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие, стават наши граждани
Путин посочи, че на референдумите “хората направиха еднозначен избор“.
“Изборът на хората от новите територии е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН“, добави той.
На официалната церемония в Георгиевската зала в Кремъл Путин подписа договорите за присъединяване на окупираните територии с лидерите на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник и с наложените от Москва администратори на Запорожка област Евгений Балицки и на Херсонска област Владимир Салдо.
Подписани бяха общо четири договора. След подписването Путин и проруските лидери се хванаха за ръце и скандираха „Русия!“.
„Осем дълги години хората в Донбас бяха подлагани на геноцид, обстрели и блокада. В Херсон и Запорожие се опитваха да им внушат омраза към Русия, към всичко руско. Сега по време на референдумите киевският режим заплашваше с разправа и смърт учители, жените, работещи в избирателните комисии. Заплашваше с репресии милиони хора, които отиваха да изразят своята воля. Но несломеният народ на Донбас, Запорожие и Херсон каза своята дума“, заяви Путин.
”Искам да ме чуят киевските власти и техните господари на Запад, така че всички да запомнят това. Хората, които живеят в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие, стават наши граждани. Завинаги! Ние призоваваме киевският режим незабавно да прекрати огъня, всички бойни действия, тази война, която той започна още през 2014 година и да се върне на масата на преговорите. Ние сме готови за това, неведнъж е казвано това. Но избора на народа в Донецк и Луганск, Запорожие и Херсон няма да обсъждаме”, каза Путин.
Путин призова Украйна да прекрати бойните действия и да се върне на масата на преговорите.
Той каза, че Киев трябва да се отнася с „уважение към избора на хората в Донбас и освободените територии“ и че това е единственият път към мира.
Путин каза, че Русия ще защитава своята земя с всички сили и средства, с които разполага.
„Ще направим всичко, за да осигурим безопасен живот на нашите хора. Това е великата освободителна мисия на нашия народ„, посочи той.
Какво следва?
Очаква се процедурата по присъединяването да приключи следващата седмица. Президентът ще внесе в Държавната дума, както договорите, така и проект на закон за приемане на нови субекти в състава на Руската федерация. Думата трябва да ратифицира документите на 3 октомври. Още на следващия ден те трябва да бъдат одобрени от Съвета на федерацията и накрая подписани от държавния глава.
Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обяви вече, че руският президент Владимир Путин е уведомил долната камара на руския парламент за намерението си да приеме четири области на Украйна в състава на Русия.
15 на сто от територията на Украйна
Късно снощи руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област, предаде Ройтерс. Тази формалност бе необходима, за да бъде подготвена почвата за днешната церемония в Кремъл за сключване на договори за присъединяване. Донецка и Луганска област, вече бяха признати от Москва за независими държави още преди нахлуването на руските сили в Украйна.
Така Русия поглъща 15 на сто от територията на Украйна с площ приблизително колкото Полша и с население около четири милиона.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че по-късно ще уточни в какви точно граници са признати от Русия и влизат в състава ѝ Херсонска и Запорожка област.

В момента под контрола на Русия се намират близо 70 процента от територията на Запорожка област. Под контрола на Украйна обаче е областната столица – град Запорожие, където живее почти половината от населението на областта.

Украйна ще даде твърд военен отговор
„Файненшъл таймс“ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще даде твърд военен отговор на опитите на Русия да анексира нейни територии. „Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена. И нашата реакция на руското признаване на резултатите [на референдумите] ще бъде много силен“, каза Зеленски в телефонен разговор с оттеглящия се италиански премиер Марио Драги.
Изданието цитира и среднощното видеообръщение на Зеленски, в което призовава гражданите на Русия и особено тези от етническите малцинства в Кавказ и Сибир, които протестират срещу военната мобилизация, да се опълчат на Путин.
„Гардиън“ припомня и оценката на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че анексирането е „опасна ескалация“ на конфликта в Украйна, която подлага на риск шансовете за мир в региона. По думите му това анексиране няма правна стойност и трябва да бъде осъдено, а ако бъде осъществено, ще удължи „драматичното въздействие върху световната икономика“, особено в развиващите се страни, и ще затрудни възможностите на ООН да доставя животоспасяваща помощ.
Русия се кани да анексира Запорожието, но не го контролира изцяло, изтъква „Вашингтон пост“. Вестникът припомня, че украинските сили все още държат около четвърт от територията на областта заедно с главния град Запорожие на река Днепър, а регионалната администрация продължава да изплаща заплати, включително в окупираните населени места.
В кореспонденция от столицата на Запорожката област изданието посочва, че на фона на несъответствието между фантасмагоричната реторика на Москва и реалния живот в провинцията, много нейни жители окачествяват гамбита на Путин като нещо сюрреалистично и абсурдно. „Това е сериозно нещо, но как можеш да го възприемеш като сериозно“, казва една жена, избягала от териториите под руски контрол. „Те просто чертаят линии по картата“, заявява пред „Вашингтон пост“ жената, без да казва името си, за да не изложи на опасност роднините си.
Друга жена казва пред кореспондент на вестника, че е научила за плановете за анексиране едва когато е пристигнала в града и че посланието ѝ към Путин е кратко. „Ще му кажа да върви на…“ казва тя и довършва ругатнята си.
Лидерите на държавите от ЕС отхвърлиха анексирането
Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, се посочва в съвместно изявление на държавите от ЕС.
Русия излага на опасност световната сигурност, като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост – основни принципи, заложени в Устава на ООН и международното право. Не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия използва като претекст за това по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати. Никога няма да признаем това незаконно анексиране. Тези решения са нищожни и не могат да пораждат правни последици. Крим, Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят недвусмислено това незаконно анексиране, допълват лидерите на ЕС.
Пред лицето на руската война ЕС застава решително на страната на Украйна и нейния народ. Непоколебими сме в нашата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над земята си и има право да освободи окупираните области в рамките на международно признатите граници. Ядрените заплахи, отправени от Кремъл, военната мобилизация и стратегията за фалшиво представяне на територията на Украйна като руска, както и твърдението, че войната сега може да се води на територията на Русия, няма да разклатят нашата решителност, се посочва в изявлението.
Ще засилим европейските санкции заради незаконните действия на Русия. Те допълнително ще повишат натиска над Русия да прекрати тази война. ЕС твърдо застава зад Украйна и ще продължи да предоставя икономическа, военна и финансова подкрепа на Украйна докато е необходимо, се допълва в изявлението.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here