Със 152 400 лв. за асфалт вдигат паметник на фотограф, правят подобрения по Доспевската къща и кметството в Райово

С пари, изписани за ремонт на улици в Самоков, ще вдигат паметник на първия фотограф в страната, ремонт на покрива на кметството в село Райово и подобрения по Доспевската къща. За целта обаче първо Общинският съвет трябва ад гласува искането на кмета Владимир Георгиев за утвърждаване на промени в бюджета на общината. От докладната става ясно, че за изработката на скулптура на първия фотограф в България – Атанас Карастоянов са нужни 76 800 лв. Ремонтът на покрива на кметството в Райово е на стойност 75 000 лв. С 22 000 лв. пък е планирано изграждане на открита сцена в двора на Доспевската къща и още 55 4000 лв., изписани като „вертикална планировка на двора на Доспевската къща, гр. Самоков”, което може да включва всичко. Както вече съобщихме, за 55 000 лв. е планирано в двора да се изгради и дървен навес, който да се ползва като работилница на открито.

Интересното е, че покриването на всички тези дейности, с изключение на дървения навес, ще стане с пари, чието предназначение вече променяно. Финансирането ще дойде от средства, заложени за ремонт на улици от общинския бюджет, но общината е получила целево средства за улиците. Така се икономисват 102 486 лв. от ремонта на ул. „Софроний Врачански”, ул. „Константин Фотинов”, ул. „Авксентий Велешки” /в участъка от ул. „Македония” до ул. „Хан Кубрат”/, ул. „Македония” /в участъка от ул. „Отец Паисий” до ул. „Авксентий Велешки”/ и ул. „Митрополитска” /в участъка от ул. „Христо Смирненски” до ул. „Розова Долина”/. Както писахме, в края на юли Общинският съвет вече гласува парите, икономисани от тротоари на „Софроний Врачански“ да отидат за останалите улици. Останалата част от сумата за новите позиции в капиталовите разходи ще се осигури от предвидените средства за направа, доставка и монтаж на паркови елементи с оглед възстановяване на пътека „Песако” в Боровец в размер на 211 214 лв.

Съветници коментират, че имат много въпроса във връзка със серията прехвърляния на средства за ремонти и покупки, които са на дневен ред за сесията утре.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here