Читалището в с. Самораново стяга лятно кино с 3000 лв. от общината, летящият дупничанин П. Кюркчийски площадката на Оструган

Севдин заяви, че киното към читалището в Самораново няма да върти комерсиални продукции.
Представителите на сдруженията в очакване да подпишат договорите си.

9 договора, всеки от по 3000 лв. за финансиране на граждански проекти, подписа днес кметът на община Дупница Методи Чимев. Така за втора поредна година беше разпределен Фондът за местни инициативи с общ бюджет от 30 000 лв., създаден по идея на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов. Комисия пресяваше подадените заявления, стана ясно, че кандидатите са били 19, подбрани са 10 проекта, в последния момент един е отпаднал. Интересна инициатива са подели от читалище „Пробуда 1927“ в Самораново. Председателят Емил Севдин подписа договор с общината за финансиране за изграждане на лятно кино в двора на културната институция. „Искаме да облагородим мястото, ще боядисаме, ще се вложат средства за озеленяване. Целта ни е киното да е постоянно, не само лятно, като няма да завъртаме масова продукция, то ще е насочено към документалистиката.“, сподели Севдин.

Още един проект в селото получи средства, той касае изграждането на стълбище на новоизградения параклис „Св. Иван Рилски“. Той беше построен само 1 година изцяло с дарения от миряните. Наред с кмета Методи Чимев на договора подпис положи свещеник Добри Добрев.

Президентът на Ротари клуб Дупница Илияна Вакъвчиева пък движи проект за изграждане на детска площадка и градинка край подлеза на ул. „Св. Иван Рилски“ в района на промишлената зона.

Летящият дупничанин Петьо Кюркчийски, който осъществява полети с парапланери, чертае планове за облагородяване на стартовата площадка за парапланеризъм Оструган.

От футболен клуб „Христо Ботев 1937“ ще обособяват детска площадка с кът за отдих в село Крайници, в проекта е включено и озеленяване. Представител на клуба е Светослав Даскалов.

Дупничанинът Велко Стойчев заяви, че той и съседите му ще вложат предвидените за тях 3000 лв. от общината в облагородяване на междублоковото пространство около блока им на ул. „Орлинска“, намиращ се в района на старите гробища. „Искаме да облагородим мястото, да направим ремонт, за да има къде да играят децата, повечето съседи са млади семейства.“, сподели той. В пакета имаше и още един проект за междублоково пространство на бл. 1 в жк „Бистрица“.

Директорът на детска градина „Слънце“

Сред одобрените са и два проекта на детски градини. В детска градина Детелина с директор Елионора Божилова ще се създаде кът за игра и отдих, а в детска градина „Слънце“ с директор Деница Кирилова цветен кът с беседки, пейки и маси в двора. „Щастлив съм, че нашите съграждани са активни, има смисъл, помагаме с каквото можем. Подадени бяха 19 заявления, за 9 пред мен са подготвените за подписване договори. Сумата за всеки е 3000 лв.“, заяви кметът. Той уточни, че призова представителите на сдруженията да действат бързо при осъществяването на проектите, защото има срок за усвояване на сумите. След подписването на договорите се получава 90% от тях. След извършването на съответните действия се прави финалното плащане.

Костадин Костадинов и Методи Чимев

„Смисълът на фонда е да се финансира инициативите на хората, с приоритет са основно етажна собственост и междублокови пространства. Призовавам гражданите да поискат от своите домоуправители да бъдат по- активни. Сумата от 3000 лв. предполага целогодишно озеленяване, поддръжка дори от професионален озеленител. Имахме два такива проекта, но единият отпадна, тъй като беше подаден от физическо лице в разрез с изискването да има сдружение. Благодарение на фонда ще се изградят стълби към новия храм в Самораново, облагородяването на площадката на Оструган е много интересен проект. Изграждането на площадката на ул. „Свети Иван Рилски“ в района на промишлената зона е по проект на Ротари клуб. Идеята е на общинския съветник Тодор Василев, там инвестицията е на обща стойност 12 000 лв., 3000 лв. от тях ще са от общината. Имаше три проекта, които не отговаряха на изискванията, в крайна сметка за финансиране бяха избрани 10 и в последния момент отпадна един заради неспазеното изискване да е от името на сдружение.“, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here