Хр. Терзийски на връх Празника на плодородието: Нашите земеделски производители получиха допълнително 106 млн. лв.! Д. Данчев: Ще ги бием с много! ГЕРБ се бори за 3 мандата!

"Ще спечелите ли победата? С колко ще ги биете?"- питаха жители на Кюстендил Христо Терзийски.

Хиляди жители и гости на Кюстендил се радваха на богатия урожай на Празника на плодородието – една от емблемите на Кюстендилска райска градина.

„Заради пандемията за първи път по предложение на България, на Бойко Борисов и Десислава Танева, бившият министър, беше отворен хоризонтален регламент в Европейския парламент. Беше гласувана и поправка внесена от България, която е в полза на всички европейски земеделски производители. Стана възможно да програмираме мярката „COVID-19“ в Програма за развитие на селските райони. Това се случи за първи път от членството на страната ни в Европейския съю. Нашите земеделски производители получиха допълнително 106 млн. лв. по тази мярка. Радвам се, че това беше инициатива на страната ни в екип с евродепутатите. Другото, с което можем да се похвалим са преговорите по новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това е изключителен успех за България на европейско ниво, защото се случи по настояване на страната ни. Отворихме темата за продължаване на преходната национална помощ и не само успяхме да я включим в дебата за новата ОСП, но вече е приета и гарантирана с възможността да продължи и след 2023 година и да се смени референтната година с 2018-та. По този начин разпределението на средствата ще е по-справедливо за земеделските производители. Предстои финализирането на Стратегическия план“, обясни Христо Терзийски. Изключителен шанс за производителите на плодове и зеленчуци е и договореният процент 13+2% за обвързана подкрепа след 2023 г. По думите му, предизвикателството пред цялото земеделие на следващ етап е озеленяване, екологосъобразни практики и биологично производство.

Това заяви по повод Празника на плодородието в Кюстендил водачът на ГЕРБ – СДС и бивш министър на МВР Христо Терзийски, когото хората поздравяваха с много обич и доверие. Заедно с кандидатите за народни представители Михаела Крумова, Даниел Александров и Десислава Александрова, както и областният координатор Даниел Данчев, разгледаха аранжираните щандове на земеделските производители и читалища от региона.

„Ще спечелите ли победата? С колко ще ги биете?“- питаха жители на Кюстендил.

„Както добре го каза Борисов, имаме едно много счупено нещо, наречено държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента ще е рисковано да се вкараме в управлението.“

Това заяви председателят на ГЕРБ в Кюстендилска област Даниел Данмев по време на среща със симпатизанти по главната улица на Кюстендил.

„В последната година 2021 г, Държавен фонд „Земеделие“ разплати в най-кратки срокове и най-бързо, от която и да е предходна година, плащанията за земеделските стопани. Бяха направени и ред облекчения за кандидатстването за плащанията, които засягат масово производителите, говоря за държавните помощи и директните плащания. „- добави Терзийски.

“Днешното 15-то издание на Празника на плодородието привлече много гости от цялата страна. Сред тях дори и някои лидери на партии, които довчера управляваха. Добре са ни дошли! Ще се позавъртят, ще се снимат, ще се покажат, за да ги видят хората и ще си тръгнат.
Но Кюстендилските земеделски производители няма как да забравят, че през изминалата година и половина бяха напълно пренебрегнати, както и че за първи път от над половин век държавата игнорира производителите на череши, като не създаде необходимата организация, и пунктовете за изкупуване с дни бяха затворени”, припомни Христо Терзийски.

Водачът на ГЕРБ – СДС посочи още: “Да, днес е ден за празнуване, но никой ден не е неподходящ, за да си кажем истината. Само така можем да направим правилните изводи да не повтаряме старите грешки.”

Михаела Крумова, която е трета в листата на коалицията, поздрави съгражданите си за празника и сподели: “Посрещаме есенните дни с един от най-красивите и емблематични събития за Кюстендил – Празника на плодородието.
Богатството на кюстендилското поле днес е представено по най-яркия начин, благодарение на местните производители и занаятчии. И ни напомня, че Кюстендил е майката на овощарството в България!”

Михаела Крумова бе категорична: “Традициите в овощарството на района трябва да се показват и предават, затова благодаря на Община Кюстендил, Института по земеделие и партньорите им за усилията и организацията.
Честит празник, Кюстендил!”

Даниел Александров, който е втори в листата, от своя страна заяви: “Празникът на плодородието в Кюстендил е празник на нашата земя, на плодовете, които ражда, и на ръцете, които я обработват. Българските земеделци заслужават и уважение и подкрепа, защото ни изхранват, работят за доброто име на България и прославят българската продукция чрез износ. Поклон пред техния тежък и честен труд, пред безсънните нощи и дните без почивка, за да отгледат продукцията си и да я опазят от стихиите.”

Александров коментира и друго: “Иначе на празника големци от София пристигнаха с автобус на „промяната“ и раздаваха вестници. Полезни са за подложки на касетките с ябълки и за уплътняване на зимнината. За друго не стават.”

Младият учител от Бобов дол Десислава Александрова, която е пета в листата, също поздрави кюстендилци с емблематичния празник: “Честит Празник на плодородието на прекрасния кюстендилски край! Нека има плодородие в земята ни, в мислите и в делата ни!”
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here