Община Дупница ще си потърси отчисленията от боклука. Кметът Методи Чимев чака разрешение от Общинския съвет да отправи искане към РИСОВ за ползване на натрупаните средства, с които ще се покрият фактури за третирането, транспортирането и обезвреждането на отпадъци за периода от януари 2018 г. до месец декември 2019 г. Документите, по които фирма „Екобулсорт“ ЕАД чака плащане, са на стойност 171 107.78 лева. От докладната на кмета става ясно, че към по партидата си в РИОСВ  община Дупница е натрупала 205 128,72 лв. отчисления за периода от 2011г. до 2017 г.

Съгласно закона, всяка община плаща отчисления за обезвреждане на отпадъци на регионално или общинско депо за неопасни отпадъци и на депа за строителни отпадъци. Целта е да се намали количеството на депонирани отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване. А натрупаните средства се връщат на общината, като трябва да се ползват за цели, свързани с подобряване на екологията. „Екобулсорт“ ЕАД от години извършва дейността по третиране и оползотворяване на боклука в община Дупница, последно фирмата оперира в Дупнишко по силата на 3- годишен договор, подписан през 2020 г.

А иначе темата със сметосъбирането в Дупница е доста болна. Заради обжалване на процедурите по оценка на въздействието на околната среда с 10 години се забави строителството на новото депо край Джерман, което ще обслужва и общините Бобов дол и Сапарева баня. То стартира през миналата година, като обещанията са да е готово до края на годината. Междувременно боклукът от Дупница се вози до София, което оскъпява дейността. В момента общината е пуснала нова поръчка за сметосъбиране, след като парите свършиха година преди приключването на договора. Прогнозната стойност е 7 500 000 лв. без ДДС или 9 млн. с ДДС. Оферта, точно колкото е допустимият максимум, е входирана от дружеството „Еко- Ресурс- Р” на Камелия Динева, което от години вече се занимава с дейностите. Другият участник е софийската „Бакс 99” на Димитър Стефанов, която най- вероятно ще бъде отстранена. Все още няма обявено решение на комисията. Предишната поръчка беше на стойност 4 млн. лв. без ДДС.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here