През юни екипът на Спешна помощ Самоков беше нападнат от близките на починал пациент.

„Филиалите на Спешна помощ в областта не са спешни отделения на болниците. По думите на колегите от Самоков, починалият мъж е бил докаран в състояние несъвместимо с живота. За 6-7 минути от болницата е дошъл лекар, който е извършил пълен обем реанимационни действия.“ Това заяви Катя Сунгарска – говорител на ЦСМП – София във връзка със случая с починалия в Самоков пациент. Както съобщихме, близки заснеха клип, в който обявиха, че от 30 минути чакат  в кола пред Спешното да се появи лекар, а междувременно техният роднина е починал.

Роднините показаха починалия си близък, който е на задната седалка на автомобила, с който е бил докаран до Спешна помощ.

„В този момент реанимационен екип, в който е и дежурният лекар от Спешна помощ, са пътували за София с пациент в животозастарашаващо състояние. На работа е останала само една медицинска сестра. Тя няма право да извършва никакви действия, без ръководството на лекар. Познавала е пациента, който 1 година е бил на хемодиализа, общото му състояние е било доста увредено, нашите екипи са се озовавали и денем и нощем на сигналите за този човек.

Близките заявиха, че са чакали 30 минути лекар.

На смяна в Спешния център обикновено са един лекар и две сестри, които отговарят на дежурството си за Самоков и региона. Не мога да кажа колко минути е чакал пациентът докато слезе лекар от отделението, но ме увериха, че става дума за 6-7 минути. Ние не можем да установим дали пациентът е починал в колата или в зала, но медиците твърдят, че състоянието му е било несъвместимо с живота. Филиалът в Самоков е разположен в две помещения на болницата, то това не означава, че ние сме спешно отделение на болницата. Работното място на спешните екипи е в линейката, а спешното отделение на болницата е част от болницата, но ние не сме спешното отделение на болницата. Много човешки живота се спасяват на всяка една работна смяна и денем и нощем. Да, този случай е извънреден”, коментира говорителя на ЦСМП-София Катя Сунгарска.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here