С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 114 години от обявяването на Независимостта на България.
Церемонията се състоя пред Паметната плоча на загиналите във войните за обединение и независимост на страната.
В знак на признателност пред делото на предците ни се поклониха Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Николай Шушков, областен управител на Благоевград, Веселин Христов, зам.-председател на ОбС, Митко Балтов, командир на 3-то Бригадно командване – Благоевград, свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“, представители на политически партии, на учебни заведения, на културни институции, общественици и граждани.
Традиционно, церемонията започна с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.
В протокола участие взеха военнослужещи от 3-то бригадно командване.
Ивана Дякова, организатор към Община Благоевград, припомни знакови моменти, тясно свързани с обявяване на Независимостта на България.
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд със специален Манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ. Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.

Campaign


Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here