Самоуправство с общинска собственост лъсна в две училища по време на днешната среща в Дупница във връзка с дейността и финансовото състояние на фирма „Ученическо хранене“. Оказа се, че директорите на основните училища „Неофит Рилски“ и „Евлоги Георгиев“ са предоставили търговски обекти на частни фирми без решение на Общинския съвет. През 2014 г. общината провежда търг, който се печели от общинска фирма „Ученическо хранене“. Така за срок от 10 години дружеството е наемател на всички общински имоти в училищата в Дупница- лавки, столове, кухни, търговски обекти. Въпреки това, общинската фирма е изгонена от стола в ОУ „Неофит Рилски“, където е хранила децата. Сега дейността е поета от частна фирма, която се разполага в стола, но няма правно основание за това. Става въпрос за фирмата на съпругата на собственика на частната болница в Дупница Ели Лефтеров Весела. В училището хапват 433 деца.

Румяна Гиргинова

В „Евлоги Георгиев“ изскочиха въпроси във връзка с частна лавка. Странното е, че лавката на „Ученическо хранене“ работи, но е малка като една тоалетна, както беше подчертано на срещата днес. Но лавката на частната фирма, която се обслужва от зетя на бившия директор на училището Румяна Гиргинова- Митко, е чисто нова с площ от 15 кв.м, но с масите заема площ от 150 кв.м. „Искам утре всички документи за лавката на частната фирма. Няма решение на ОбС за отдаването на тази общинска площ на търг ли конкурс, трябва да проверим какво става.“, каза председателят на ОбС Дупница Костадин Костадинов. Директорът на училището Тодор Петков заяви: „Всички документи са в общината, лавката е отдадена под наем, мисля, че през 2017 г. на фирма, в която работи зетят на бившия директор. Това е общоизвестен факт. Фирмата разполага с всички документи, има разрешение от общината да стопанисва обекта. Плаща наема от около 100 лв. на общината, от местната администрация ни предоставят парите. Договорът е удължен с анекс с още 5 години. Има работа и за двете лавки, стига да предлагат качествени храни. Децата не напускат училището, а и няма търговски обекти около него.“, каза директорът.

На срещата в общината пристигна баща, който се оплака от храната, която се предлага на децата в ОУ „Неофит Рилски“. „Храната в „Неофит Рилски“ от тази години е непоносима. Няма го 10- степенното меню на „Ученическо хранене“.

Сега има две менюта, избираш или едно, или другото и то за цялата седмица. Преди избирахме ден за ден. Сега менюто е елементарно, например пилешка супа, картофи на фурна и хлебче. Няма предвиден десерт, в менюто няма риба, храната е съвсем постна. Цената е около 3,70 лв. на ден или около 15 лв. за седмица. Отделно се плаща по 50 ст. за пластмасови съдове. Миналата година нямаше такова нещо.“, сподели Борислав Даскалов. Зам.- директорът на ОУ „Неофит Рилски“ Снежана Виделова заяви, че закуските се приготвят от „Ученическо хранене“, а обяда от другата фирма. Управителят на общинското дружество „Ученическо хранене“ Христо Пигов сподели, че е бил принуден да напусне столовата на училището. „Изнесох се, защото директорката Бистра Стойкова е написала писмо до кмета, с клеветническо съдържание. Тя твърди, че след анкета, проведена в интернет 85% от родителите са се оплакали от качеството на храната. Миналата година направихме ремонт на столовата. Въпреки това председателят на ОбС Костадин Костадинов ме помоли, след като има нов договор, аз да се изнеса от столовата. От отдел „Общинска собственост“ на общината изпратиха човек, направи се приемно- предавателен протокол и освободих помещението, макар да се плаща наем на общината за него.“, каза Пигов.

Милен Попов

„В случая става въпрос за превишаване на власт и права от страна на директорите. Те имат право да се разпореждат с персонала и учебния процес, но сградният фонд е собственост на общината и той се отдава под наем само с решение на ОбС. Такова в случая няма както за „Евлоги Георгиев“, така и за „Неофит Рилски“. Затова е налице самонастаняване от страна на частните фирми.“, категоричен беше юристът на Общински съвет Дупница Милен Попов.

На работната среща днес присъстваха всички директори, част от общинските съветници с изключение на директора на ОУ „Неофит Рилски“ Бистра Стойкова.

А иначе на срещата днес стана ясно, че „Ученическо хранене“ има дълг в размер на 93 000 лв. Управителят заяви, че по- голямата част от него в размер на 46 000 лв. е натрупан по време на предшественичката му Диана Борисова. 26 000 лв. са от времето на Пигов. В последните две години пагубно на дружеството се отрази пандемията, тъй като за дълъг период от време децата не бяха на училище. Най- големи са дълговете към доставчици и НАП. Председателят на ОбС Костадинов подчерта, че дружеството трябва да прави по 800 обяда, за да изплува, а сега се предлагали между 400 и 500. Проблемът е, че има училища, които предоставят услугата на външни фирми. Фирмата на Лефтерова храни учениците в школата в Яхиново, в „Неофит Рилски“ и „Климент Охридски“. „Ученическо хранене“ оперира в останалите, като в „Паисий Хилендарски“ е разположена кухнята, дружеството държи и 6 лавки в училищата. На срещата днес присъстваха съветници и представители на всички училища.

„Съкратихме персонала с 5 човека, сега сме 20 души. Ситуацията ще се стабилизира и може да се стигне до 35 000 лева годишна печалба, с която да се покриват част от дълговете.“- каза Христо Пигов.

“Дружеството е единственото в страната, което работи изцяло на пазарен принцип, без да се дотира. То приготвя обяд за всички основни общински училища с изключение на “Св. Климент Охридски”, отскоро “Неофит Рилски” и училищата в Яхиново и Самораново. За да бъде дейността му рентабилна, основната цел е да се разнообрази асортимента в лавките и да се задържи високо качеството на храната в столовите. Ситуацията е трудна, защото разходите за електроенергия, за хранителни продукти, гориво и персонал непрекъснато растат, а това не може да се компенсира с прекалено увеличаване на цената, тъй като тя трябва да остане в социално поносими граници. Предложих на училищните директори, заедно с екипа на “Ученическо хранене”, да предприемат мерки за подобряване на условията в трапезариите, като например извършването на козметични ремонти, за да се превърнат те в приятно и привлекателно място за децата”, изтъкна след срещата председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

Видеозаписи от събитието с още много важни подробности за системата на хранене на децата:


Campaign


Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here