Подписването на поредните анекси за отдаване под наем на къщичките в Боровец отива на съд. След сигнал от инж. Пламен Смилин, д-р Константин Панев и инж. Славчо Георгиев до бившия областен управител на София област Дарина Николаева решението на местния парламент в Самоков се оспорва в Административен съд София област. Казусът влиза за пореден път в съда, въпреки че вече има подобни решения от 2018 и 2019 г., с които е отменено удължаването на договорите на наемателите, но практиката продължава.

Тримата самоковци оспорват твърдението на кмета на общината Владимир Георгиев, че към 07.07.2022г. не е бил изтекъл максимално допустимият 10- годишен срок за ползването под наем на 66 общински имоти- търговски обекти в курорта „Боровец“. Фрапиращ е фактът, че в проведените търгове през последните шест години се допускат само досегашните наематели. „Не е ясно защо членовете на правната комисия към ОбС-Самоков са забравили за съществуването на едно важно обстоятелство- със свое решение от 29.05.2019г. Административният съд-София област е отменил предишно решение от 2018 г. на Общинския съвет в Самоков. Буди недоумение и това, че 8-те общински съветници от ГЕРБ са участвали в оформянето на това безумно решение. Административният акт е бил приет без да е имало някакви смислени дискусии. Трогателно е това единодушие между демократите и съветниците от БСП, ДПС и ПП „Евророма” в Общинския съвет. Само двама от общинските съветници са се сетили, че една такава деятелност е противоправна и са гласували с „Въздържал се”, коментира триото инж. Пламен Смилин, д-р Константин Панев и инж. Славчо Георгиев.

”Къщичките са раздадени преди години за една нощ от бивш кмет на Самоков, без да е провеждан търг или конкурс. Практика стана като наближат избори да се подновяват договорите им.”, споделиха съветници пред „4Власт” преди сесията, на която беше взето спорното решение. Интересното е, че, макар да се възмущават, всеки път точката минава, а делата започват отново. Старите договори изтекоха на 31 август, а в общината бяха постъпили 66 молби и заявления от наемателите за удължаването им. Това бе и поводът кметът Владимир Георгиев да запретне ръкави и набързо да подпише своята докладна, която бе гледа на 22 юли от местния парламент. Предложението към съветниците бе да гласуват договорите за къщичките в Боровец да бъдат удължени за още две години. В мотивите си Георгиев посочва, че с цел запазването на обществения и държавен интерес през 2020 г. са били проведени публични търгове с явно наддаване, до които са допуснати само изрядните наематели, които нямат задължения към общинската хазна. „Догодина има избори, кметът няма да смее да ги бута, така ще си осигури гласове за следващ мандат и същата цигания в курорта ще продължи. Преди години се дадоха около 100 000 лв. за нов проект за „Златния триъгълник” в Боровец, вдига се шум за нови инвеститори, какво се случи с този проект и тези пари? В продължение на двадесет години работят незаконно едни и същи хора там. В годините къщичките се раздуха извън първоначално предоставените им терени, предоставят обектите си на трети лица, защо няма санкции? Къщетата загрозяват целия облик на курорт, гледаш куп бараки, а около тях ври от боклуци. Защо не се обяви конкурс за тези къщички и всеки да има право да участва?”, питаха тогава някои от съветниците.


Campaign


Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here