Иван Гешев събра шефовете на прокуратури заради ръст на престъпността

За ръст на престъпността, който я доближава до нивата от края на 1990-те години и за проблемите с безопасността по пътищата говори главният прокурор Иван Гешев пред Общото събрание на административните ръководители на прокуратури.

„Ситуацията с престъпността е доста сериозна по места, нивата на престъпност растат към нива от края на 1990-те години. Част от причините са обективни – икономически, социални и др. проблеми. Част от причините са това, което някои наричат реформи, а по същество е законодателен волунтаризъм. Направиха се промени в законодателството от хора, които въобще не знаят как функционира наказателното правосъдие в България“, започна Гешев.

И заяви: „Сега надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат повечето български граждани – този бум на престъпността“.

По думите му проблемите вече се виждат по места и те най-вече са свързани с организираната престъпност. В изказването си Гешев няколко пъти реферира към закриването на специализираните съд и прокуратури. Но каза: „Но ние сме прокурори и спазваме законите такива каквито са. Можем в рамките на законовите си правомощия да направи всичко възможно да смекчим тези негативни последици. При тази икономическа и социална ситуация гражданите не заслужават това, което се случва“.

После се спря на пътните катастрофи. „По българските пътища се води война. Прокуратурата има задължения в тази насока – разследване на ПТП. Ние ще направим каквото можем. Съзнаваме, че това е въпрос на държавна политика, каквато липсва, за да бъдат постигнати ефективни резултати. След като никой нищо не прави, някой нещо трябва да направи“, каза Иван Гешев.

Той посочи, че проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура след катастрофата на магистрала „Струма“, е показала, че няма първокласен път, който да няма огромни проблеми. Като подчерта, че данните не са прокуратурата, а на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Държавната агенция за безопасност на движението.

„Обективен фактор е, че МВР е в сложно състояние, което намалява ефективността му. А ние с МВР сме скачени съдове – ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство. И при това сложно състояние на МВР е логично, че намалява ефективността на прокуратурата. През последните година-две рязко е намалял броят на случаите, които се докладват на прокуратурата, особено с висок обществен интерес“, каза главният прокурор.

И продължи така: „Тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи. В един друг период всеки месец имаше множество такива случаи“.

Обвинител №1 призова шефовете на прокуратури за добра организация и сериозна работа. „Трябва да направим всичко възможно, в рамките на собствените си правомощия, да минимизираме щетите за българските граждани“, заключи той.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here