„Нишките на живот са вплели изкусни тъкачки в българската черга, тя е събрала толкова много любов, красота и мечти, че всъшност е пълна със символи като поезията. Тъкачеството се предава като традиция, като занят, като дарба в годините. Тя свързва човека с неговите корени. И е много важно българската идентичност да бъде запазена. Човек се свързва с родовата си памет. Именно затова трябва да бъдат съхранявани и практикувани подобни традиции”.

Това обяви Шейхриар Златарска, която е №2 в листата на ДПС за Кюстендилска област. Тя сподели, че чергите, приличат на тези, които тя помни от нейната баба. „И често тези символи, ако се вгледате във фолклорните модели, изобщо в световен план- Гърция, Индия, Турция, Русия, Северна Македония, Сърбия, ако видите и тъкани по света, се оказва, че това е един начин да потвърдим, че всички хора на този свят сме свързани като роднини, че сме братя, че сме изтъкани от една черга. Това чух да коментира днес и един грък.” – добави Златарска.

Тя и нейният екип посетиха международния фестивал „Балканска черга“, който се състои тази година в кюстендилското с. Шишковци на 16-и, 17-и и 18 септември. Фестивалът на занаятите, традициите и обичаите събира гости и участници от три съседни държави – Северна Македония, Сърбия и България и през тази година ще се състои за 10-и юбилеен път.

По случай 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, ще разпънем 140 метрова черга, с която приветстваме гостите на фестивала, посочиха още организаторите от кметството и сдружение „Роден край“. Те допълниха, че по традиция и тази година „Балканска черга“ ще бъде изпъстрена с разнообразна фолклорна програма, кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи.

В дните на фестивала са включени и изложения на зелници, баници и погачи, ще има и конкурс. Ще бъдат направени и демонстрации за приготвянето на различни печива и качамак. В програмата са включени и спортни състезания.

„Очакваме стотици участници във фолклорната програма“, разказа главният организатор Борислав Крумов. Той посочи още, че фестивалът „Балканска черга“ е колоритно събитие, на което всеки може да чуе, да види и да опита. „Предлагаме различни вкусове, традиционни ястия, напитки. Всеки може да участва и в различните състезания“, разказа още Крумов.

Купуването и продавенето на гласове е престъпление.
Вижте видеоканала ни:


1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here