Сапарева баня е най- бързо развиващата се СПА дестинация, кметът Гелев показа възродения проект за мегапроекта „Преображение.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев с приза мечта за всяка община. снимка: БГ Туризъм

Призът за най- бързо развиваща се СПА дестинация получи община Сапарева баня. Кметът Калин Гелев прие отличието на галавечер в курортната община, която от началото на седмица е домакин на годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Над 120 топ хотелиери, експерти и представители на общини си дадоха среща в Сапарева баня. Форумът събра последните трима министри на туризма- настоящият д-р Илин Димитров, както и Христо Проданов и доц. Стела Балтова. Беше съобщено, че от началото на годината до август в Сапарева баня са регистрирани над 31 хил. нощувки.

Местният състав „102 градуса“ весели гостите на галавечерта. Снимка: БГ Туризъм

По покана на кмета Калин Гелев в града пристигна и Реул, вицепрезидент на водещата световна хотелска верига – ACCOR, която ще даде живот на проекта за комплекс „Преображение“ в местността „Света Богородица“ над града. На конгреса беше представена презентация на проекта, с който мощната верига стъпва в България. Както е известно, общината участва в проекта, като предостави общински земи, а обектът вече има разрешение за ползване на минерална вода. Плановете на веригата са комплексът да бъде напълно готов през ноември 2024 г. Той ще разполага cъc 171 пъpвoĸлacни cтaи и aпapтaмeнти, VІР вилa c пeт cпaлни, инфинити бaceйн и джaĸyзи, също pecтopaнт, oтĸpитa тepaca, cпeциaлизиpaн pecтopaнт, лayндж и лoби бap, yиcĸи бap, зaлa зa игpи, eĸcĸлyзивeн ĸлyб, швeйцapcĸи гypмe ĸът и нe нa пocлeднo мяcтo – бap ĸpaй бaceйнa cъc зaĸpити мecтa.

Първата копка на мегакомплекса беше направена в началото на февруари 2014 г., като се даде заявка да се вдигне комплекс от 37 000 кв. м разгъната застроена площ  надземно и 15 000 кв. м подземно. А той да бъде от няколко части – медицински център за съвременни генетични изследвания и балнеология, предлагащ над 70 вида процедури. На място се направи огромен изкоп за сградата, но след година работата замръзна, а хората в Сапарева баня вече не вярваха, че идеята ще се осъществи. Руснакът инвеститор Вадим Поспелов обяви, че инвестицията е за 50 млн. евро.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here