24 -ма съветници, начело с Тасковите, Тодоровите и ДПС от Благоевград гласува „ЗА“ 17 млн. лв. заем за парк „Бачиново“ по предложение на Исмет Узунов, кметът: Ще направя и индустриална зона!

 Видеозапис от ключовата сесия може да видите ТУК

„Безотговорно,скандално и срамно е това,което се случи днес в Общински съвет Благоевград.Няма да обяснявам защо,какво и как.Всеки има глава на раменете си да мисли. На ход е Областният управител (Няма нищо извънредно в извънредната сесия).
На ход са благоевградчани!“- светкавично алармира екскемаът на Благоевгра Атанас Камбитов по повод решение за 17 400 000 лв. кредит за община Благоевград.
Най- съдбовното решение за община Благоевград дойде по предложение на ДПС.

Днешното извънредно заседание на местния парламент продължи с дискусия по извънредна точка, касаеща предложение, относно поемане на дългосрочен дълг чрез финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове за реализиране на инвестиционно намерение. То бе докладвано от общинския съветник Исмет Узунов от ДПС.

Става въпрос за предложението Общината да изтегли заем от над 17 млн. лева за нов аквапарк и обновяване на „Бачиново“.

След бурни дебати, Общински съвет Благоевград прие предложението с 24 гласа „ЗА“, 12- „Против“ и 0-„Въздържал се“. ГЕРБ, Павлин Янкулски, Владимир Пандев и Калоян Ханджийски бяха против.
„Кметът Илко Стоянов с този заем от 17 мил. лв да направи индустриална зона и предприятия за работа, а не парк, възможно ли е да смени предназначението?“- питаха благоевградчани по време на сесията.
 „На хората им омръзна тази тема, ще напрявя и индустриалната зона, работя по пороекта и скоро ще го представя. Едни и същи 20 човека обикалят града и говорят от името на обществото. За сметка на това хората през лятото ходеха на плаж в Симитли, плащаха 15 лв. вход и нямаше места. Общинските съветници само си внесоха тази точка, гласуваха си, преосмислиха си позицията. За мен тази тема не е тема за предизборна кампания особено от кандидат депутати. Моето лично мнение е , че тази тема е изтъркана и няма място в една предизборна кампания. Осем месеца се дъвче тази тема, кои е спрял индустриалната зона, къде ще бъде направена върху аквапарка ли? Тези две неща нямат нищо общо. Още повече върху тази индустриалната зона аз работя и ще бъде представена.“ – каза кмета за 4ВЛАСТ.
„Стоянов обеща инвестиции привличане на капитал разкриване на работни места и работи по въпроса. 17 милиона в увеселителен парк е нищо пари за такъв бъдещ доходоносен за общината бизнес. Като плъзнат туристи ще има за хотели, ресторантьори, хранителни магазини и т.н. А после ще се свърже магистралата със Скаптопара и ще завалят и там пари и за общината ще е добре и за хората.“- пише ни по време на директо излъчване Лазар Атанасов.

„Няколко въпроса остават без отговор – Защо това се случва на извънредна сесия, защо обществото не беше уведомено предварително, защо толкова важно решение се вкарва в последния възможен момент за гласуване като извънредна точка. Параметрите на заема са: Общината трябва да изплаща тези пари в следващите 240 месеца или 20 години, парите ще бъдат погасявани с бюджетни средства, залог за заема са всички настоящи и бъдещи приходи на община Благоевград“, коментира кандидат-депутатът Росица Димитрова от ГЕРБ- СДС, която е лидер на Общинската структура на партията, тя се включи и на живо от страницата си във Фейсбук. .

Росица Димитрова от Благоевград и Бойко Борисов на регионалната академия с Жени ГЕРБ

„Това на практика означава, че се изчерпват възможностите за бъдещи проекти, заеми и участия в програми с европейско финансиране, поради достигане на тавана от кредитен лимит. Искам да подчертая, че обновяването и реконструкцията на парк „Бачиново“ е възможно да се случи със средства, които не са обвързани с бюджетните. Много по-належащите проблеми на община Благоевград са свързани с безработицата, високата инфлация и инфраструктурата на града. В този смисъл напълно подкрепям позицията на общинските съветници от ГЕРБ и за пореден път се обявявам категорично против това решение“, категорична е Росица Димитрова.

Съветникът от ГЕРБ в Общински съвет-Благоевград Красимир Роячки официално оповести решението си да подаде оставка. Ето и неговата позиция, която публикуваме без редакторска намеса:

Уважаеми съграждани,
Днес на извънредна сесия на общинския съвет с извънредна точка, без присъствието на граждани, зад гърба ви, беше взето решение за изтегляне на най-големия кредит в историята на община Благоевград за обновяване и реконструкция на парк Бачиново. Несъгласието ми с решението се състои в това, че такива проекти трябва да бъдат изграждани с европейско финансиране, а не чрез поемане на дългове, които ще връщат и децата ни. Припомням ви, че само преди два месеца голяма част от общинските съветници отхвърлихме това предложение на редовна сесия, сега беше вкарано отново извънредно и мнението на част от колегите ми вече беше променено, по необясними за мен причини. Като общински съветник и председател на комисията по икономика в ОБС подавам оставка, тъй като подобни решения противоречат на личния ми морал и възгледи за начина на водене на политика от община Благоевград.

Мястото на Роячки в Общински съвет-Благоевград трябва да бъде заето от следващия по ред в листата – бившият областен лидер на МГЕРБ – Венцислав Хросинков.

Спорно е дали сред мотивите на Красимир Роячки за напускане на ОбС не е и решението на КПКОНПИ, с което той бе уличен в конфликт на интереси.

Любопитна подробност е факта, че съпругата на общинския съветник от ДПС Исмет Узунов Галена Манова-Узунова е началник на Правния отдел в община Благоевград.

Колежката й Ива Цветанова пък  оглави отдел „Обществени поръчки“ в новата структура на общинската администрация, която бе приета на сесия миналата година през юни с 32 гласа „за“, 1 „против” и 2 „въздържал се”. И двете работят като юристи в общината от около 5 г.

Това са имената на всички общински съветници, който гласува „За“ заем от  17 400 000 лева за модерен аквапарк. Тук са и съветниците на пишман кандидатът за кмет Андон Тодоров, той също беше в залата, за да контролира вота.
Мехмед Вакльов,
Исмет Узунов,
Милена Гунцева,
Албина Анева,
д-р Владимир Таковски,
Захари Хаджийски,
Славка Гилишева,
Анна Мазурска,
Веселин Христов,
Бисер Стойчев,
Георги Корчев,
Валентина Шаркова,
Васил Миладинов,
Милена Камбурова,
Македонка Шопска,
Соня Ставрева,
Лилия Иванова,
Валери Манов,
Мирослам Чолев,
Мария Гошева,
Благовест Стоицов,
Ясен Неделчев,
Асен Кайнакчиев,
Наталия Бакалова.

Още по- любопитно е, че бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който удари мощно рамо на Стоянов в частичните избори, се разграничи от настоящия Илко Стоянов на 09.01.2022 г.. Това стана по повод намерението на Стоянов и екипа му да се изтегли кредит от 29 милиона лева, който за 20 години става 40 милиона лева. Както вече информирахме, целта е да се направи нов закрит басейн със спа-център и аквапарк, и обновяване и разширяване на парк Бачиново.

„С интерес следя дискусията и дебатите относно такса смет и вземането на дългосрочен заем от Общината, но и с голяма загриженост. Загриженост, не защото някои както винаги се опитват да замесят името ми – на това съм свикнал. Със загриженост за Благоевград, смятам, че всеки кмет има правото да реализира своите идеи, проекти, стратегия и визия за града, за това е избран. Но и всеки трябва да носи своята отговорност“, коментира Атанас Камбитов.

„В случая отговорността трябва да е гаранция за резултата сега, а не след. Приветствам идеята за развитието на паркова зона Бачиново, но реализирана и финансирана единствено и само по оперативните програми или други финансови инструменти, които не изискват възстановяване на средствата. Другият вариант е да бъде реализиран от частен инвеститор с подкрепата на Общината. Като гражданин, категорично не подкрепям поемането на такъв дългосрочен дълг, защото смятам, че проектът е икономически необоснован и не гарантира възвращаемост на вложените средства и ще бъде пагубен за финансовото състояние на Общината“, подчерта Камбитов.

 

„В миналото сме поемали дългосрочни задължения за около 7 милиона лева, но за да реализираме проекти за над 200 милиона безвъзмездно финансиране. По-простичко казано, този заем би бил оправдан, ако има проекти и програми за безвъзмездно финансиране за около 800 милиона лева“, припомни екскметът на Благоевград.

 

Срещу намерението на Стоянов за кредита се обяви публично юристът Методи Байкуиев – син на строителнияпредприемач Петър Байкушев. Той изрази критичното си станоще на общественото обсъждане, проведено на 6 януари.

22.7 милиона са за нов закрит басейн със спа-център и аквапарк. 6.3 милиона са за парк „Бачиново“.

„Не е работа на общината да прави рискови бизнес проекти и да залага целия общински бюджет като обезпечение. Такъв проект се прави чрез концесия от доказано сериозен инвеститор, който разбира от такъв бизнес и е готов да поеме целия стопански риск и да плаща концесионна такса на общината, договорът за концесия трябва да е читав, така че ако конценсионерът не изпълнява, да може да бъде изгонен лесно и бързо“, категоричен бе Байкушев.

„Общината може и трябва да оправи Бачиново, но първом трябва да се търси грантово финансиране от европейските фондове. Кметският екип предлага да вземем заем без изобщо да има проект. Празен чек срещу една картинка – кметският екип предлага да вземем заем без изобщо да представя количествени сметки, от които да разберем откъде идват тези 29 милиона лева. Кметският екип предлага да вземем заема на база на нереални прогнози за посещаемост и заложени приходи, според които сметките не излизат. Призовавам кметския екип, ако иска да остане в историята на града с добро, да се откаже от този заем и да изготви проект за възстановяване и разширяване на цялата зелена система на града – нов парк и градини вътре в града, оправяне на междублоковите пространства и разширяване на парк Бачиново. Да потърси първо финансиране от европейските фондове, ЕВБР или еквивалент. Ако кметският екип все пак внесе предложението за заем в този му вид в общинския съвет, призовавам всички общински съветници да гласуват против това предложение и да защитят обществения интерес“, апелира Методи Байкушев.

Наталия Христова Бакалова седна в стола на ударения от КОМПИ Христо Ковачки клетва като нов общински съветник от листата на местна коалиция “Обединена Социалдемокрация“ /ПП „ОСД“,ПП „ЗНС“/

Това се случи по време на днешното извънредно заседание на Общински съвет Благоевград. Тя влиза в местния парламент на мястото на Христо Ковачки, който подаде молба за напускане на Общински съвет, теслосан от Комисията за предотвъртяване и установяване на конфликт на интереси, глобата му е 50 000 лв. Наталия Бакалова е несемейна с един син, който е студент. За Ковачки четете ТУК
Общинските съветници гласуваха единодушно тя да попълни състава на постоянните комисии, в които бе член Христо Ковачки. Това са: Комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране, Комисия по устройство на територията, комунално- битово обслужване, екология и транспорт и в Комисия по жалби и контрол изпълнението на решенията на ОбС и мониторинг на обществените и възлагателните поръчки.
Местния парламент даде положителен вот, относно предложенията за Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето размера на местните данъци на територията на община Благоевград и Проект на Наредба за изменение и допълнение на наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград.
Те бяха докладвани от Красимир Роячки – Председател на КИИНП.
Приета бе извънредната точка, касаеща предложение за приемане на актуализираната бюджетна прогноза за периода 2023 – 2025 година на постъпленията от местни приходи и разходите за местни дейност.
Общинските съветници днес дадоха и положителен вот на предложението за Издаване на общинска гаранция в полза на СБАЛО „Свети Мина“ ЕООД – Благоевград.
На проведеното днес извънредно заседание на Общински съвет Благоевград бяха гласувани и постановени 10 решения.
След изчерпване на дневния ред, заместник-председателят Георги Корчев, който председателстваше днес, закри извънредното заседание. Титулярът Тасков се скри в отпуск, но съветниците му гласуваха „За“.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here