В община Банско 128 първокласници за първи път прекрачват училищния праг, 100 от тях в града

Училищата и детските градини посрещат тази година и много деца от чужди държави, най-голям е броят на децата в детските градини и в началния курс, като повечето от тях са от Украйна
С вълнуващи и емоционални тържества, в училищата в община Банско започна новата 2022/2023 учебната година.
В слънчевия септемврийски ден, пред училищните знамена и националния флаг застанаха ученици от първи до 12-ти клас в НУ„Св. Паисий Хилендарски“, СУ“Неофит Рилски“, Професионална гимназия по електроника и енергетика, Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ и Гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в гр. Банско, в ОУ“Св. Климент Охридски“ в гр. Добринище и в ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с. Места.
В приветствието си към учениците, учителите и родителите, кметът Иван Кадев подчерта, че всяка година посрещаме 15 септември с особен трепет и вълнение, защото този ден е свързан с добри надежди и очаквания. За българския народ този ден е празничен, макар и да не е вписан в официалния календар, но затова е още по-истински – личен и съкровен, ден, в който празнуваме силата на знанието и тържеството на духа, каза още кметът.
През настоящата учебна година в община Банско за първи път прекрачват училищния праг 128 първокласници, от които 100 са в град Банско. В 8 клас на трите професионални гимназии и Средното училище тази година ще учат 110 деца. Общият брой на учениците от първи до дванайсти клас в община Банско през настоящата учебна година е 1416.
Най-малките деца – от 2 до 6 години, които посещават детските градини в гр.Банско, гр.Добринище и с. Места са 528. Децата в предучилищна възраст са 250, 26 от които са в подготвителен клас на Начално училище гр. Банско.
 
Училищата и детските градини в Банско посрещат тази година и много деца от чужди държави, чиито семейства са избрали да живеят тук. Най-голям е броят на децата в детските градини и в началния курс, като повечето от тях са от Украйна.
Всички детски градини и учебни заведения в общината са обновени и приведени в готовност за учебния процес, а за гимназистите, живеещи в съседни населени места и общини, Общинска администрация Банско осигурява безплатен превоз по утвърдена транспортна схема.
За децата от първи до четвърти клас е осигурена ежедневно безплатна закуска, а във всички учебни заведения има столово хранене.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here