Над 31 хил. отдъхвали в Сапарева баня за 2022 г отчетоха от съюза по балнеология и СПА на конгрес в курортния град

Над 31 хил. са регистрираните нощувки в Сапарева баня от началото на годината до август. Това стана ясно на IX годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се проведе в курортния град под Рила планина. На форума, открит от министъра на туризма д-р Илин Димитров, домакинът Калин Гелев, кмет на Сапарева баня, подчерта, че по последни измервания от месец май температурата на водата от Гейзера, символ на града, е 104 градуса. Както е известно, това е най- горещият минерален извор в Европа. С най- много регистрирани нощувки за първите осев месеца на годината е Велинград с 197 хил., следват Хисаря с над 88 хил., община Разлог – 86 хил., община  Сандански – над 75 хил., община Троян – 49 хил., община Павел Баня – над 38 хил., община Гърмен с над 34 хил., община Сапарева Баня – над 31 хил., община Девин – 30 хил., община Кюстендил – 14 хил., община Вършец – 13 хил., община Минерални бани с над  9 хил. туристи.

Министърът поздрави съюза, който по думите му вече 16 години работи активно и последователно за утвърждаване на имиджа на България като целогодишна и привлекателна дестинация, която предлага продукти и услуги с изключително високо качество, развивайки този сегмент в туризма.

„Темата на годишния конгрес на организацията „Зелената мисия на българския здравен туризъм” е изключително важна, защото в контекста на събитията в световен и европейски мащаб – пандемията от COVID-19, войната в Украйна, климатичните промени, както и последствията от тях – здравният туризъм е сериозна и реална възможност да предложим целогодишен качествен продукт за устойчив туризъм”, подчерта министър Димитров. Поставяме акцента върху зелената мисия на българския здравен туризъм, за да насочим вниманието си към ролята на българските климатолечебни и балнео-климатолечебни курорти за подобряване на здравния статус на населението, особено след двете години на пандемия, каза министърът.

Той изтъкна, че освен безспорните природни ресурси, България разполага и с отлична материална база и подготвени медицински специалисти на световно ниво, които са предпоставка за постигането на сериозен напредък в този сегмент на сектора, особено в посока развитие на здравен и медицински туризъм. Значителен напредък бе отчетен и в съвместната работа с германските здравни каси, която позволява граждани на Германия да се лекуват в България. Министерство на туризма и община Сапарева баня са партньори на конгреса, в който по традиция участват водещи специалисти и експерти от Европа и България в СПА и балнеосектора.

По време на срещата министърът представи възможностите, които Националният план за възстановяване и устойчивост предлага за бързото адаптиране на сектор Туризъм към Европейския зелен пакт и преминаване към използване на възобновяеми източници на енергия. Той разясни и ролята на новото звено в Министерството на туризма, което ще улеснява бизнеса в процеса на кандидатстване по програмите на ПВУ. Идеята е да бъдем проактивни в този процес, подчерта министър Димитров.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here