Община Сапарева баня покани пловдивчани да ремонтират авариралия гейзер, чака отговор до първия училищен звънец 

С първия училищен звънец община Сапарева баня ще очаква пловдивската „Инстал инженеринг СВ“ да склони да ремонтира гейзера, който аварира през пролетта. В ход е третият опит за намиране на изпълнител за ремонтните дейности, като сега от общината прибягват до процедура с директна покана. Дружеството с управител Сергей Стоянов има срок до 15 септември да отговори на отправената покана, офертата, ако има такава, ще бъде отворена на 16. Заложената сума остава все същата- 110 000 лв. без ДДС или 132 000 лв. с ДДС.

„Инстал инженеринг СВ“ беше единственият кандидат в обявената през юли процедура. Фирмата беше подала оферта 7 часа преди изтичане на крайния срок, нейната стойност беше до стотинка равна на заложения максимум. До подписването на договор не се стигна, тъй като поръчката беше прекратена с мотива, че има само един кандидат, което прави невъзможно да се избере най- изгодната оферта, а това е нарушение на принципа на свободната конкуренция. Следващата поръчка беше обявена през август, но тогава нямаше нито един кандидат.

Гейзерът се нуждае от спешни авариен ремонт, ще се работи в находище за минерална вода в Сапарева баня, сондаж 1 ХГ, представляващ каптаж, който захранва резервоар за ползвателите на минералната вода в община Сапарева баня. Сондажът е обсаден с тръбна метална колона ф250 mm, затворен е в декоративно изработена сондажна камера, в която се намира и крановото регулиране. На устието на Сондаж №1хг е осигурен спирателен кран за пълно спиране на сондажа към водоползвателите и спирателни кранове за пренасочване на термалната вода съответно към резервоара. Припомняме, че аварията стана в края на май, а горещата вода бликна от шахтите край гейзера. Наложи се да се монтират тръби, за да не изтича нахалост. Дебитът на минералната вода беше 17 л/ сек, но при аварията обаче бликнаха около 30-40.

Минералната вода, която е с температура 103 градуса, а под земята е и по- гореща, е богата на сяра и разяжда метала. Затова се използват само тръби и кранове от най- високо качество, отговарящи на точни критерии. Трябва да се подменят основната тръба и други елементи от инсталацията. Сондажната тръба слиза на 450 м дълбочина, подземните съоръжения при каптажа са правени през 50-е и 60-е години и са силно износени и корозирали. От общината са изчислили, че дейностите може да приключат за 20 дни. Ремонтът обаче трябва да се съгласува с МОСВ и Басейнова дирекция.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here