Наглост! Уволнен управител от „Напоителни системи“ П. Димов, хвърлил над 1 000 000 лв. за дигите на р. Стряма, си изми ръцете за наводненията с природозащитници, читатели: Нека покаже акт 16, по негово време се прави ремонта на дигите! Затвор!

Бившият управител на „Напоителни системи- клон Марица“ Петко Димов, взриви обществения мир с изявлението си тази вечер по БНТ, че разногласия с природозащитни организации са ги поставили в патова ситуация. „Те вдигнаха шум заради птичките и животинките, затова коритото на Стряма било обрасло в храсти и сега е причина за бедствието на хиляди хора.

„В речното корито не трябва да има дървесна и храстовидна растителност. Само, че те си държат на техните еконорми – птички, пчелички, което не е лошо в случая, но по този начин се поставя живота, здравето и имуществото на хората, инфрастурктурата се поставя на заден план“, казва Петко Димов – управител на „Напоителни системи“ – клон Марица (2016 – 2021).

„Като какъв той коментира пред БНТ трагедията на хората, Снежина Динева ли го е пратила, на нея ли й пари „под краката“, защо двамата не обяснят къде са отишли 29 000 000 лв., който държавата дава всяка година на „Напоителни системи“ за Вредно въздействие на реките, защо двамата не обяснят на хората кой и как направи калпавият ремонт на дигите на Стряма, какво направиха за последните 7 години като ръководители те и наследниците им, кметът на Трилисник предупреди, че са като швейцарско сирене дигите още преди 7 години. Ремонтирани са 5 участъка, но на книга, не в реката, точно по тяхно време са правени дигите на река Стряма за над 1 000 000 лв. и това, ако не е достатъчна сума, що за небрежност и безодговорност е това, те са направени като швейцарско сирене тези диги. Има ли акт 16 за тях, какви пчелички, няма такова нещо, те, двамата Динева и Димов,  давали ли са заявления до Басейнова дирекция за обраслата в храсти река, лъжа е, че еко организации са се застъпвали за храстообразни израстаци и пчелите, натура 2000 има или няма, специално за там няма. Защо БНТ не постави тези въпроси пред отстранения Петко Димов и приятелката му Снежина Динева, даже и пред настоящият шеф Атанас Мулетаров, или сега ще замитаме под килима отново следите? Нека прокуратурата да провери колко пари са хвърлени за некачествен ремонт на дигите, всъщност има прокурорска проверка още от преди 2 – 3 години, но няма обвияеми. Сега може би и прокурорите са за наказания. Искама зетвор за виновните лица и наказания за прокурори, които с години уж разследват. Това е само отбиване на номер. Сега са били нужни 100 000 000 лв., пак ли ще се краде, защо и кой позволява това безобразие.“ – пишат на редакционните ни имейли Петко Сертков, Иван Асенов, Пламен Янакиев и др.

32 са потенциално опасните участъци по поречието на река Стряма, които са били известни на ресорните институции от години, но не са ремонтирани заради липса на финансиране. Край Калоковец е дигата, която наводни съседното Трилистник. Още през 2015-та година в новините ви показахме този проблем.

Какво направи държавата за седем години и можеше ли да се предотврати наводнението?

Преди седем години кметът на Трилистник Мирчо Петров предупреждава в ефира на БНТ, че дигите на реката са като швейцарско сирене. Думите му са повод да попитаме можеше ли днес жителите на Трилистник да не отводняват къщите си, а земеделските стопани да прибират спокойно реколтата си.

Стана ясно, че от 2015 година насам са ремонтирани пет проблемни места по поречието на Стряма. Това е струвало 900 хиляди лева. Един от тях е участъкът край Трилистник, но това не се оказва достатъчно. Набелязани са още две рискови места, но за тях все още текат различни съгласувателни процедури. Има и още един проблем – средствата, с които разполагат „Напоителни системи“. За цялата година дружеството има бюджет от 26 милиона лева. Тези пари обаче включват всички разходи на „Напоителни системи“ включително и заплатите на служителите.

Възстановяването на 32-те потенциално опасни места по поречието само на река Стряма сега ще струва 100 милиона лева.

Състоянието на дигите по река Стряма кара хората от години да се страхуват, че при покачване на водното ниво селото може да бъде залято. До 2015-та в района на Трилистник Стряма вече на няколко пъти къса диги. Въпреки намесата на „Напоителни системи“ проблемът остава.

„За мен това е отчитане на дейност. „Напоителни системи“ вчера минаха оттук. Директно ми заявиха, че те не могат да направят нищо. А дигите на реката са като швейцарско сирене“, казва Мирчо Петров – кмет на село Трилистник.

3 септември 2022-ра страховете на хората стават реалност. Над 100 семейства в Трилистник вече пети ден се борят с

Сега кметът на Трилистник отново отправя отчаян апел – да се възстановят дигите, но и коритото на реката да бъде почистено.

 

Сегашното ръководство на дружеството също признава, че за проблемния участък край Калековец се знае от шест години. И сигнали за още 32 опасни места чакат реакция от ресорното министерство.

Никола Кърнолски – главен инженер на „Напоителни системи“ – клон „Марица“ каза:

„По отношение на документация можете да бъдете засипани с писма, значи тук хората са си свършили работата.

БНТ: Какво ви отговарят от Министерството на земеделието за тези 5-6 години?

– Ами, обикновено нямаме конкретен отговор, но ясно е, че като не се отпуснат пари, се чака“.

Докато се определя окончателната оценка на щетите в Трилистник, хидролозите успокоиха, че нивото на реката в района е спаднало с три метра.

 

Репортер: Нели Ангелова Вижте новината на БНТ с видео ТУК
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here