Съдия Миленкова остави в ареста 14- те афганистанци и българския шофьор на микробус, спипани край ГКПП Олтоманци

Съдия Мая Миленкова

Районен съд – Кюстендил взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 14 граждани на Афганистан и български шофьор на микробус, в който са пътували чуждите граждани. Те са привлечени от Районна прокуратура – Кюстендил в качеството им на обвиняеми за престъпление по чл.279, ал.1 от НК, а срещу българския гражданин е повдигнато обвинение по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5 от НК.

От събраните по делото доказателства, следва първоначален извод, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Налице е и втората предпоставка за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а именно: опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемите нямат местожителство на територията на Р. България, преминали са незаконно българо- турската граница на страната, поради което съдът счита, че са налице и двете кумулативни предпоставки за уважаване на искането на прокуратурата.

14- те граждани на Афганистан бяха задържани на 01.09.2022 г., при проверка на лекотоварен автомобил „Форд“, в района на ГКПП – Олтоманци.

Определенията на РС – Кюстендил, с които по отношение на афганистанските граждани е взета най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд – Кюстендил.

Районен съд – Кюстендил уважи искането на прокуратурата и взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и по отношение на шофьора на микробуса, в който са пътували чуждите граждани. 29- годишният Г. М. от област Перник се е признал за виновен, изразил е съжаление и твърди, че е бил подведен от неизвестни нему лица. Съдът счита, че от събраните доказателства, макар производството да е в много ранен етап, може да се направи изискуемото от закона обосновано предположение, че именно привлеченото към наказателна отговорност лице и извършило престъплението, за което е привлечено да отговаря. Става дума за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години. Обвиняемият не е осъждан до момента и няма регистрирани криминалистични прояви. Извършеното деяние е с голяма обществена опасност, към което се налага по- сериозна критичност от страна на обществото, поради което и съдът намира, че е налице завишена обществена опасност на деянието и същевременно е налице обосновано предположение обвиняемият да се укрие, за да избегне наказателна репресия, пише в мотивите на съдия Мая Миленкова.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3 дневен срок.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here