Н. Чалъков: По 2. 5 млн. лв. дава държавата за опазване на реките на месец, по времето на Снежана Динева са правени некачествени ремонти по дигите на Стряма за милиони!

„Дигите по река Стряма продължават да се рушат и „Напоителни системи“ не вземат мерки за укрепването им от 2010 година, за това алармира и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов. По думите му това не се е променило вече пета година откакто той е кмет, а той даде серия сигнали през 2015 година. Държавата дава много пари за Опазване на вредноо въздействие на реките, не е вярно, че държавата не дава пари. По времето на Снежана Динева бяха направени ремонти на дигите на Стряма за много пари, нека тя каже за колко и нека прокуратурата провери сметките и качеството на изпълнението, което е видимо, а и сегашният изпълнителен директор Александър Мулетарово, като и всички шефове на дружеството от 2010 година до сега да кажат, къде са отивали по 2.5 млн. лв. на месец, средства, които държавата дава за диги, за почистване на реки. Ако има прокуратура, нека се самосезира, защото за дигите на река Стряма са изписвани милиони левове, а дигите са кухи, ако ремонтите бяха качествени, нямаше сега четири села да са под вода.“

Това заяви бившият шеф на „Напоителни ситеми“ Николай Чалъков.

Карловското село Богдан е най-тежко засегнато, след като приливната вълна по река Стряма наводни района. Мостовете са разрушени и селото е недостъпно. От няколко години кметът на Карлово Емил Кабаиванов води кореспонденция с компетентните институции за почистване и укрепване на речното корито. Миналата седмица е изпратен протокол до областния управител, във връзка с проблемите по коритото на реката, подчерта Кабаиванов пред БНР:

„Разговаряхме с президента на Републиката и му обясних, че от няколко години ние водим кореспонденция и с областните управители, и с „Напоителни системи“, и с РИОСВ, и с „Басейнова дирекция“ като сме ги алармирали, че р. Стряма е опасна и че трябва да се извърши корекция на коритото, което обединява няколко действия. Едното е растителността, която е в коритото, трябва да бъде премахната, защото е опасна, другото е, че трябва да бъдат укрепени дигите на река Стряма, които сега се скъсаха, някой от тях. Правата на принципал изпълнява, или на собственик, „Напоителни системи“ и това трябва да бъде извършено от тях. Огромните водни количества са 190 литра на квадратен метър – значи на квадрат със страни един на един метър – почти два метра плътен воден стълб. Такова количество, което се изля в Средна гора, неминуемо щеше да донесе проблемите, които дойдоха сега“.Екипите на „Напоителни системи“ помагат и днес на хората при наводненията в Карловска и Пловдивска област, информира изпълнителният директор Атанас Мулетаров. По думите му, там, където река Стряма е преляла, „Напоителни системи“ не стопанисват коритото й:

Най-важното е, че, доколкото имаше бедстващи хора, ги освободихме, извадихме от домовете. Не бяха кой знае колко. Три-четири часа там беше напрежението, голямото. По отношение на обвиненията на кмета на Карлово – там където, са нашата собственост в неговия район, те са две села – Дъбене и Войнягово, които нямат нищо общо с голямото наводнение по неговите, горе, райони. Вчера в едното едно водохващане скъса пътя, което го изчистихме, за да се оттегли оттам реката. Във Войнягово действително реката влизаше в селото и там почистихме едно водохващане и тя си пое по пътя. Днес вече няма нищо притеснително във Войнягово. Не знам защо са тези обвинения за собственост, когато нашата – тези две села, там даже няма скъсана дига“.

От вчера в Карловско е истински воден ад.
Под вода са пет села – Розино, Кърнаре, Слатина, Столетово и Богдан.
Евакуирани са 20 човека по въздух и вода.
Вчера, най-тежка беше обстановката в село Богдан, където през целия ден се извършва евакуация на бедстващи хора. Две жени и дете са извозени с лодки, а шестима души са изведени по въже.
Няма загинали и пострадали хора, това е най-важното.
Има разрушени къщи – в село Слатина 3 къщи и магазин, в село Богдан – една разрушена къща.
В село Богдан пренощуваха около 100 военнослужещи с 20-тина жители.
Те имат храна и вода.
Снощи всички прекараха една тъмна нощ в Богдан и Каравелово, тъй като електричеството беше прекъснато.
Организираме акция по събиране на хранителни продукти за жителите на засегнатите села.
Който желае може да помогне!Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here