Първи фестивал на лютеницата в с. Логодаж- аромат, вкус, традиции! Над 50 кг от вкусотията направиха бабите, извиха се кръшни хора

По време на събитието бе обявен и търг за буркани с лютеница като предлаганите видове бяха мъжка пикантна лютеница, традиционна логодажка и детска лютеничка. Най-скъпо платената лютеница бе на стойност от 100 лева. Събраните средства от търга са предвидени за самодейците от читалище „Иван Чаушки“ с. Логодаж

 

Стотици жители и гости на Благоевград преминаха през първото издание на Фестивал на лютеницата в село Логодаж.
   
Логодажките баби се бяха постарали и се представиха достойно с приготвянето на над 50 кг лютеница, като абсолютно всички продукти – лук, моркови, домати, чушки бяха домашни, произведени от самите тях. Бе направена и пърженица, със зелени чушки и домашни яйца като по стара традиция това е задължителният обяд в дните, в които се прави лютеницата.
В двора на училището в село Логодаж присъства и кметът на Благоевград Илко Стоянов, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт и туризъм“, Любомир Треновски, директор „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“.
По време на събитието бе обявен и търг за буркани с лютеница като предлаганите видове бяха мъжка пикантна лютеница, традиционна логодажка и детска лютеничка. Най-скъпо платената лютеница бе на стойност от 100 лева. Събраните средства от търга са предвидени за самодейците от читалище „Иван Чаушки“ с. Логодаж.
Бе изпечен и хляб в подница, по стара българска рецепта, а мекият и топъл хляб накара гостите да полюбопитстват за рецептата.
С музикално-танцова програма гостите се забавляваха и извиха дълги хора в двора на училището, а участие взеха фолклорна група „Струмски славей“, самодейци от читалище „Владимир Бешев“ село Селище, Логодажките баби.
По време на фестивала бе представен и процеса по приготвяне на лютеницата. Идеята на фестивала е да се обърне внимание към българските кулинарни традиции, домашната храна и енергията, която се влага в приготвянето ѝ. Този фестивал е още една стъпка към фокусирането върху селата в общината. В началото на месеца Община Благоевград организира събитие в село Дренково, предстоят събития в Дъбрава и Зелен дол.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here