С надеждата да се намери инвеститор ОбС Сапарева баня смени статута на летището за втори път

Калин Гелев
Съветниците днес гласуваха за втори път промяната в статута на летището. На снимката са съветниците Базиргянов, Георгиев и Пехливански

Единодушно Общински съвет Сапарева баня взе решение за смяна на статута на летището край курортната община с надеждата да се намери инвеститор за обекта, който не се използва по предназначение от 20 години. Съветниците извършиха днес за втори път упражнението по промяна предназначението на пистата от публична общинска в частна общинска собственост. Причината за повторното гласуване е, че от областна управа Кюстендил върнаха решението на местния парламент, което им се сторило немотивирано.

Днес кметът Калин Гелев подчерта, че имоти публичната общинска собственост не може да се преотдават, което обрича на разруха емблематичната писта. През миналата година беше съобщено, че софийска фирма е наела терена, а заявката беше да се извършват полети с жирокоптери, идея, която се върти от години, но все още не е реалност.
Юристите на ОбС изтъкват, че съгласно Закона за публична общинска собственост са определени само пътищата, но летището не е с предназначение път, а общината не извършва въздушен транспорт, за да може да го използва. Летището не е част от уличната или пътна мрежа и по него не се извършва от повече от двадесет години транспортна дейност, нито за въздушен транстпорт, нито наземен. Самият имот не е годен за такъв вид ползване понастоящем.

 


Съветниците решиха, че Милен Коритаров ще играе на търг с начална цена от 200 лв. без ДДС, за да вземе под наем терен от 20 кв.м на гробището, където да постави хладилна камера за покойници и фургона, който да изпълнява за ролята на офис. Земеделецът Петър Лазаров от Ресилово, който иска да вземе под наем общо 50 дка общинска земя в селото ще участва в търг с начална цена от 27 лв. без ДДС за дка годишно.


На сесията стана ясно, че има шанс паралелката осмокласници в местното школо да не е маломерна. ОбС трябваше да одобри сформирането на глас от 13 деца при минимум 18 ученика по специалността „Организация на туризма и свободното време“, професия „Организатор на туристическа агентска дейност“. От подаването на искането на директора Емилия Гелева до ОбС до провеждането на сесията обаче се записали още 2- ма ученика, а се очаквало това да направят още трима.

Кметът отчете, че специалността е от изключително значение за бизнеса в общината и предложи все пак съветниците да одобрят маломерна паралелка, като застраховка, осигуряваща финансирането. Съветниците разрешиха да се запази и клас шестокласници с 15 деца.
Мина и докладната за повишаване основните заплати на кметовете на селата Сапарево Йордан Йорданов, Овчарци Радостна Сусанина Ресилово Мариана Доцина от 1250 лв. на 1420 лв.

Мариана Доцина и Радостина СусанинаВижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here