Боклучарникът в центъра на Кресна замина за Сандански, от общината си измиват ръцете с фактура за чували за боклук

0
1

Предадени на депото в Сандански са вече всички отпадъци, които гниеха в приземния етаж на бизнес сграда в самия център на Кресна под носа на кмета Николай Георгиев. Припомняме, че след наш сигнал РИОСВ беше на място на проверка. Проверяващите установиха, че мазето на бизнес центъра с площ около 200 кв.м е пълно с чували с боклук.

Отделно имаше изхвърлени и други отпадъци, а наоколо се разхождаха кучета. Смрадта от боклучарника се носеше по улицата, а живеещите в съседство споделиха, че не могат да си отворят прозорците и се притесняват да не плъзнат зарази. От РИСОВ поставиха срок на общината да предостави документи, удостоверяващи, че  мястото е разчистено. Днес от  екоинспекцията информираха, че от община Кресна са изпратили 13 кантарни бележки, удостоверяващи предаването на отпадъците за последващо третиране на „Югозападна Еко инсталация” в Сандански. Също 3 справки- извлечения за постъпилите на площадката отпадъци от опаковки от датите 10, 11 и 12 август. Изпратили са и фактура от 14 юли с приемно- предавателен протокол за закупуване на 250 полиетиленови, цветни чувала, които са раздавани на граждани за разделно събиране. При проверката от общината заявиха, че отпадъците в мазето на бизнес центъра били струпани от хората, след като от местната администрация им раздали чували за разделно събиране. Интересното е обаче как фактурата за закупуването на чувалите не беше открита в деня на проверката. Изскача питането възможно ли е за по- малко от месец хората да натрупат такова огромно количество отпадъци? И как от общината не са забелязали трупаците се в съседната сграда камари, та да се налага РИОСВ да ги подсеща да ги вдигнат? Любопитна подробност е и фактът, че сградата боклучарник е общинска собственост, намира се на ул. „Македония” 96. Именно това е адресът, на който е регистрирана общинската фирма за боклука „Кресна инвест 2021” ЕООД.


В деня на проверката от РИОСВ подчертаха, че едно от задълженията на кмета на всяка община е да организира разделното събиране на отпадъците. Това можело да се извършва и кампанийно, но е абсолютно нарушение на закона отпадъците да бъдат съхранявани на площадка, която не е определена за това нещо. Всички одобрени площадки минават през определени процедури при РИОСВ. Те не може да бъде разположени в жилищна зона, а само в предимно производствени зони.
Кметът Николай Георгиев се оказа отпуск в деня на проверката, протоколът беше предаден на зам.- кмета Петров.

Кметът на Кресна Николай Георгиев присъства на първата копка на депото в Сандански, така че със сигурност му е известно къде трябва да се събирт отпадъците на общината.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here