Кметът Величкова и съветници ще посетят ТЕЦ „Бобов дол”, директорът: Подхлъзването по зелените популистки пързалки ще коства много

Кметът на Бобов дол Елза Величкова и инж. Любомир Спасов воюват здраво срещу правителството на "Промяната", което доведе България до енергиина катастрафа.

Кметът на община Бобов дол Елза Величкова и общинските съветници ще посетят ТЕЦ „Бобов дол”, за да се запознаят с плановете за устойчиво развитие на предприятието. Както информирахме, местната власт в Бобов дол подкрепи централата, която е под угрозата да спре работа заради заплахата за затваряне на „Брикел”, от където получава по- голямата част от горивото си.

На извънредна сесия в Бобов дол съветниците подкрепиха централата.

Кметовете на Бобов дол и Дупница Елза Величкова и Методи Чимев вече изготвиха обща декларация в подкрепа на предприятието.
„Стъпка по стъпка ТЕЦ „Бобов дол” показва, че работи по план, който води към устойчиво развитие на предприятието. Засаден е зелен пояс от 1000 бързорастящи дървета между предприятието и Големо село, има нова система на оросяване, която значително намалява въглищния прах във въздуха. Допълнително на багера, който подава въглища към котлите, е монтирано водно оръдие също с цел намаляване на запрашаването. И това е малка стъпка по пътя на постигане на въглероден неутралитет. Хората в региона знаят, че проектът за газификация е в ход, с очите си са виждали, че мястото за фотоволтаичен парк е подготвено, а плановете за производство на зелен водород на площадката на ТЕЦ – а и частично заменяне на въглищата с него са широко известни от медиите. Преходът за ТЕЦ „Бобов дол” може да се извърши трудно или много трудно.

Любомир Спасов, вдясно, с еколога на централата Елка Зарева.

От нас като общество зависи все пак да се случи, защото, подхлъзвайки се по зелените популистки пързалки, по които ни пускат политически ангажираните зелени, скоро България може и да се превърне от износител на ток във вносител. Крачката да се случи е малка и за сега единствената застраховка срещу нея е инатът на предприятия като ТЕЦ „Бобов дол” да продължават да работят, докато се модернизират и въпреки трудностите да бъдат част от баланса в енергийната система.”, коментира изпълнителният директор инж. Любомир Спасов и добави: „ТЕЦ Бобов дол” не е брошка, с която да се кичат еколозите след затварянето му. Предприятието ще извърши зеления преход, въпреки всички трудности. Много бих се радвал далновидни политици, които осъзнават неговата значимост за енергийната система, да ни протегнат ръка и да се закичат с усилията в този преход. Освен важен за енергетиката ТЕЦ „Бобов дол” е ключов за развитие на региона. Без него обезлюдяването ще бъде неизбежно. Това е поредна недомислица, целяща еколозите да се бият в гърдите, че мислят за хората, докато им забиват нож в гърба. Колко пъти сме ги канили и тук да разглеждат. Ако не могат да си тръгнат със сензация за затваряне или за някакви страховити неща, не искат да дойдат. Ако по-малко работят за егото си, ще бъдат по-полезни на хората. Не искам да слагам всички еколози под общ знаменател, защото работим и с такива, които дават добри идеи и са рамо до рамо с нас в прехода. Техните имена не могат да бъдат ежедневно в медиите, защото нямат това време.“ споделя инж. Спасов.

Румен Радев при визатата си в Бобов дол .

Подкрепа за запазване на централата има и от президента. “Бобов дол е важна част от енергетиката на България“, заяви Румен Радев, по думите на президента, поминъкът и развитието на града зависят много от бъдещето на енергийния сектор у нас и е необходимо да се отчетат всички технологични, производствени, екологични и социални аспекти на този въпрос. Румен Радев добави, че българските въглищни региони не трябва да плащат високата социална цена на ускорения преход към зелена икономика в Европейския съюз. Той подчерта, че българската енергетика се нуждае от независимост и автономност, като въглищният отрасъл трябва да се развива поне до 2040 г.
Противно на твърдението, че със затварянето на Брикел се намалява замърсяването, ТЕЦ „Бобов дол” споделиха своите опасения и с местната власт и с президента Румен Радев при посещението му в града. Оказва се, че предприятието, наред с още няколко, получават обогатено енергийно гориво от там и въглища, които след термична обработка увеличават калоричността си и намаляват обема си. Без тях в атмосферата биха били изпускани повече въглеродни емисии, дори да се пренебрегне фактът, че в района няма достатъчно количества за работата на ТЕЦ-а.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here