25- ото високопланинско почистване на EC „За Земята” на 25 август на Мальовица

Единственото по рода си ежегодно доброволческо почистване във високопланински територии, организирано от Екологично сдружение „За Земята”, започва този четвъртък, 25 август, в НП Рила.

Организаторите и доброволците се събират пред хижа Мальовица. Акцията ще продължи до 29 август. За почистването са се записали над 60 човека от цялата страна на всякаква възраст.

Тази година в рамките на събитието ще се проведе обучение за младежи между 15 и 29 години на тема нулеви отпадъци и опазване на околната среда. То е част от Програма на Министерството на околната среда и водите: „Политики за младежта в сферата на околната среда“ и е първото от няколко предвидени събития, които ще се организират от ЕС „За Земята” и Национален парк Рила.

Туристи и планинари се обединяват от идеята за по-чисти планини в България.  Всички те искат да предадат своето послание “Боклукът в раницата” на  онези, които идват да се любуват на природата, но понякога забравят да пазят нейната красота.

В края на всеки от дните ще се организират дискусии на открито по различни екологични теми и практически лекции, свързани с опазването но околната среда, ефективно управление на отпадъците в планината и биоразнообразието в района, водени от експерти на „За Земята”, на коалицията „За да остане природа в България” и на други неправителствени организации.
За кампанията
Инициативата „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. Оттогава  са събрани и премахнати от националните и природните паркове на България над 120 тона отпадъци.

Акцията е част от по-голяма и дългосрочна идея за намаляване на отпадъците чрез превенция. Кампанията “Из Чисти Планини” продължава да организира почиствания, но е насочена и към работа с институциите, свързани с планината – националните и природните паркове, общините, хижите, Българско туристическо дружество и различни неправителствени организации. Дългосрочната цел е не само да почистим замърсените терени и да отстраним нелегалните сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и планината. Приканваме всеки турист да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, както и да прибира собствения и чуждия отпадък, за да пазим природата чиста.

Снимка: Събраните отпадъци от почистването на Странджа / април 2022
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here