Home Бизнес На прага на зимата: Ще стане ли парното непосилно скъпо?

На прага на зимата: Ще стане ли парното непосилно скъпо?

На прага на зимата: Ще стане ли парното непосилно скъпо? Ново увеличение на цените искат топлофикациите.

Рекордното поскъпване на синьото гориво

може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат 60-процентно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

“Това е се прави, за да наплаши хората.

Реалното увеличение е 100% – т.е. още един път отгоре. Тези цени на топлофикациите могат да се променят от 1-ви януари”, обясни инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите пред Нова телевизия.

Това прави увеличението три пъти по-високо

спрямо миналата зима, изчислиха експертите.

Има ли вариант, в който КЕВР може да не одобри такива цени? Георгиев обясни, че към 1-ви януари КЕВР е длъжен да се самосезира, ако прогнозните данни, по които са се смятали цените от 1-ви юли не са се случили, както е сега.

Той допълни още, че при такъв сценарии

топлофикациите ще изпаднат в невъзможност да плащат горивото. “На практика ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, тъй като газовите топлофикации нямат алтернатива, която може да ги замести изцяло”, поясни той.

“Това увеличение стана възможно в резултат

на 1 млрд. лева субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма. Това дойде да покрие разликата между 50 лв. за миналия период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А то не е 120 лв.

В момента е 300 лв, и за следващите месеци

вероятно ще върви нагоре – без субсидия. Т. е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия”, обясни Велев. Той беше категоричен, че при силно субсидираната цена на енергията е възможно гражданите да минат изцяло на електроенергия. “А в София, например, няма да издържи електропреносната мрежа”, обясни експертът.

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има.

“В крайна сметка изпълнителният директор на “Булгаргаз” е човек на “Газпром” и след като ни продава почти на спотовите цени, не виждам защо да се отказват да го правят. Те правят доста добри печалби”, каза Манов и попита: “Всички казват, че в държавата има хаос и разруха, защо не го махнат този директор, след като декапитлаизраха дружеството и сега всички ние им наливаме 800 млн. лева?

Защо не се опитаха да договорят по-евтини цени с Турция?”.

Експертите бяха категорични, че бизнесът може да получава газ и без “Булгаргаз”, но ще има преходен период от близо 2 години.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here