С курбан за здраве почетоха Божията майка в село Полето

И в село Полето на Голяма Богородица празнуват всички. Традицията повелява на този ден цялото село да се стече с приготвените гозби около параклиса, носещ името на Божията майка. Отец Евгений отслужи празнична литургия, след което освети храната, която бе приготвена за празника.

 

Днес десетки семейства се събраха при параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото.

 

Параклисът е изграден преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно.

 

Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

 

Всяка година на 15-ти август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве. Общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, кметът на село Полето Иван Манчев и общински съветници запалиха свещица за здраве на Голяма Богородица и споделиха празника с местните.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here