Скандал! К. Добрев наложил Атанас Мулетаров за шеф на „Напоителни системи“, К Пешев от Кюстендил излетя от борда

Кирил Добрев
Синът на бившия главен прокурор бил пръв приятел на Кирил Добрев и съветника на президента Румен Радев- Копринков?!- твърдят от дружеството.

От МЗХ направиха в петък смяна на изпълнителния директор на „Напоителни системи“ ЕАД Кирил Пешев от Кюстендил с уволнения преди 3 месеца от дружеството Атанас Мулетаров – узнахме от наши източници. Пешев се вихри с множество золуми и странни назначения около 5-6 месеца, Мулетаров беше директор на дирекция „Собственост и наеми“ в Централното управление на дружеството и едновременно с това в разрез с нормативната уредба бе назначен преди време за изпълняващ длъжността заместник-управител на клон София.

Кирил Пешев

„Атанас Мулетаров е син на бивш главен прокурор и депутат от 37-ото Народно събрание Спас Мулетаров и близък родственик на бизнесмена Валентин Златев, който е собственик на ВЕЦ „Бебреш“, за чието доставяне на вода отговаря самият Мулетаров. Той е пръв приятел на Кирил Добрев, който не е ли реалният собственик на четири ВЕЦ-а, но реално се водят на семейство Йорданка и Боян Димови? Мулетаров беше уволнен преди три месеца от Николай Чалъков с мотима- съставяне на нов екип, но истинската причина беше, че над 120 000 лв. Мулетаров беше „забравил“ да събере за наем за вода от Димови. Лично Димов се обажда и се моли Мулетаров да запази поста си, но Чалъков му каза: Вие го изгорихте, на час от фактурите е изтекъл давностният срок, как не ви е срам да не си плащате, платете и ще го оставя.“ – разказаха за 4ВЛАСТ служители на дружеството. От дружеството ни изпратиха и справка от одитен доклад, който показва, че умишлено са замитани под килима дължими суми от определини фирми, за да изтече давностен срок, служители настояват прокуратурата да се самосезира. Кирил Добрев и Мулетаров бяха потърсени за коментар, но не си вдигат телефоните, уволненият Кирил Пешев също, той бил бесен и пред инфаркт от изненада, в рамките на по малко от месец беше посечен.

Служебният министър на земеделието и храните Явор Гечев минава за голям приятел на опозиционера на Нинова- Кирил Добрев- Явор Гечев. „За Гечев ще кажа, че беше младежки председател тогава, когато за БСП гласуваха десетки хиляди млади хора, а качествата му на специалист в земеделието го направиха председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България въпреки БСП.“- казва Добрев в едно от последните си интервюта.

„Атанас Мулетаров страда от тежка алкохолна и хазартна зависимост, и в тази връзка има множество задължения и съдебно-изпълнителни производства, включително и запори на трудовото му възнаграждение. „- твърдят колеги от „Разкрития“

Нанесени са вреди на „Напоителни системи“ за 800 хил. лева

Атанас Мулетаров е тясно свързан сръководство на Дружеството от преди 2017, което същата половин година на има натрупани допълнителни задължения в размер на над 5 млн. лв само към НАП, което се доказа след справка за задълженията на дружеството. В тази връзка и заради тази безстопанственост на ръководство и на Атанас Мулетаров, в качеството му на директор на дирекция „Собственост и наеми“ дружеството има заведени множество изпълнителни дела, а откакто Галина Панайотова е начело на предприятието с него са проведени и над 20 публични продани на обекти на дружеството.

  Междувременно тогава стана ясно, че специализирано звено „Антикорупция“ – СГП образува досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от „Напоителни системи“ ЕАД за безстопанственост, при условията на продължавано престъпление, от която са значителни вреди за дружеството в размер на повече от 800 000 лева – разкри екип на 4ВЛАСТ. Досъдебното производство е образувано по сигнал от изпълнителния директор на държавното дружество, а данните, оценени като достатъчни за започване на разследване, се съдържат в одит, изготвен от Министерство на земеделието и храните, съобщават от държавното обвинение. От одитния доклад се установява, че за периода януари 2014 г. – декември 2015 г. са сключвани договори за юридически услуги на обща стойност 790 352 лв. При извършената проверка на сключените договори за правни услуги и правна защита, одитът е констатирал недостатъчна отчетност на извършената работа – към документите за извършено плащане по договорите за адвокатски услуги не е приложено искане/заявка с обосновка за необходимостта от извършване на разхода, както и по какъв начин е изчислена сумата по договора. Голяма част от възнагражденията многократно надвишават определените адвокатски хонорари в Наредба 1 за „минималните размери на адвокатските възнаграждения“. В същото време дружеството „Напоителни системи“ ЕАД разполага с четирима юристи.В същия период са сключвани консултантски договори, по които общо е платена сумата от 55 300 лева без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им. Сред тези договори са: за счетоводни услуги на стойност 16 800 лв., като едновременно с това в държавното дружество е имало 8 счетоводители и финансисти; договор за реклама с абсолютно непозната медия, наречена „Бизнес справочник Струма“, която купира и краде текстове, без да има свои, на стойност 48 000 лв.; договор за предоставяне на услуги в областта на човешките ресурси на стойност 19 500 лв. и др. Установено е грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки и на финансовата дисциплина. Тези факти са обосновали извод за това, че ръководни длъжностни лица от „Напоителни системи“Е АД не са положи достатъчно грижи за ръководеното, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни вреди за държавното предприятие. За споменатите нарушения пряко отговорен е и Атанас Мулетаров в качеството си на директор на дирекция „Собственост и наеми“ на „Напоителни системи“. В хода на разследването са изискани всички относими документи, ще бъдат разпитвани свидетели и ще бъде изготвена съдебно икономическа експертиза.  Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here