Собствениците на веригата „Билла“ започнаха изграждането на магазин в Благоевград. По цял ден багери заравняват терена в кв. „Ален Маг“. Инвестират над 7 млн. лв., но загубиха 2 години заради отказа на общинските съветници да дадат достъп до частен терен. Магазин „Билла” се изгражда в района на бившето ЗМК. Преди година с писмо до местния парламент ръководителят на един от секторите в „Билла недвижимости“ Жоро Димитров апелира съветниците да преразгледат решението си, което прави невъзможно реализацията на проекта им. Намеренията на немската компания са върху площ от 1150 кв.м да изгради търговски обект с паркинг с 61 паркоместа към него и да се открият над 30 работни места. Фирмата има сключен договор да придобие терен от собственика на бившето ЗМК – „Бл Рила Метал“ АД, след като се издаде виза за проектиране.

„Става въпрос за терен на ъгъла на ул. „Симеон Радев” и ул. „Б. Ангелушев“, която води към Икономическата гимназия. Скоро кметът Илко стоянов ще има удоволствие да пререже лентата.“- съобщи живеещият в съседство с имота диджей от Благоевград Ивайло Димов.

Исканото изменение на плана е съгласувано с всички институции – Службата по геодезия и кадастър в Благоевград, ВиК, БТК, ЧЕЗ, РИОСВ, Басейнова дирекция, МВР-Пътна полиция. Единственият начин да се осигури достъп на клиентите обаче е през общински имот, което ще засегне около 175 кв.м площ. Без общината да отстъпи право на преминаване, реализацията на инвестицията за милиони се блокира.

Искането на магазин „Билла” на разрешение за изработване на Подробен устройствен план с изменение на плана за регулация в района на ЗМК в Благоевград се дискутира многократно в Общинския съвет, въпреки  мнозинството, което получи при гласуването на сесията в края на май, миналата година. Предложението бе отразено като прието, след като набра 13 гласа „за“ от общо 22-ма гласували, но се оказва, че са били нужни 21 гласа, за  да се зачете гласуването в полза на инвеститора. Причината е, че освен разрешение за изработване на ПУП искането включва и съгласие за преминаване през общински имот, което изисква гласовете на половината състав на местния парламент, решението се прегласува.“- припомни Ивайло Димов.

Казусът за изграждане на магазин „Билла” в долната част на района на ЗМК предизвика горещи коментари на съветниците от групата на ГЕРБ. Причината бе, че инвеститорът не е предвидил в транспортната схема успокоителна лента при кръстовището на ул. „Симеон Радев“ и ул. „Борис Ангелушев“, където да се престрояват  автомобилите, които искат да влязат към паркинга на бъдещия магазин. Според съветниците тази липса ще създаде сериозни предпоставки за ПТП.

За новото вкарване на темата в пленарна зала най-вероятно ще се иска корекция на транспортната схема, в противен случай инвеститорът рискува ОбС да отхвърли ПУП-а.

Ивайло Димов


Campaign


Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here