3,1 млн. лв. дава Агенция „Пътна инфраструктура” за идеен проект за магистрала от Гюешево до Дупница. Днес е стартирала обществената поръчки, а офертите ще бъдат отворени на 15 септември. Избраната фирма ще има 150 календарни дни, за да изкове идейния и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистралата, която ще е с дължина от около 62 км.
От АПИ подчертават, че трасето ще осигури комфортна връзка между Трансевропейски транспортен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“, по който е трасето на АМ „Струма“, и границата с Република Северна Македония. Участъкът е част от основната ТЕN-Т мрежа. Очаква се магистралата да бъде около 62 км.
Изграждането на новата пътна артерия с магистрален габарит, дублираща част от републиканските пътища I-6 Гюешево – Кюстендил и II-62 Кюстендил – Дупница ще осигури бърз, комфортен и безопасен превоз на хора и товари, както и директна връзка при гр. Дупница с АМ „Струма“ и цялата автомагистрална мрежа.
С изпълнението на обществената поръчка във фаза идеен проект ще бъдат разгледани вариантни решения за реализиране на трасето между граничен пункт „Гюешево“ и АМ „Струма“, с проектна скорост 120 км/ч и габарит Г27, след което ще се пристъпи към провеждане на съответните екологични процедури. След произнасянето на компетентния орган по околна среда ще може да се премине към разработването на техническия проект за одобреното трасе, включително и проект за Подробен устройствен план. Припомняме, че през миналата година беше възродена идеята за магистрала „Рила“, която да започва от АМ „Тракия“ и да преминава през Ихтиман, Самоков, за да стигне до Дупница. От там по новото трасе до Гюешево ще осигурява пътна връзка със Северна Македония.


Campaign


Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here