Румен Радев срещу Б. Сандев и К. Петков: ТЕЦ- Бобов дол е важна част от енергетиката, не може да се закриват рудници, те са поминък на хората!

Елза Величкова посрещна Радев навръх празника на Бобов дол.

Въпреки тежкото наследство, служебният кабинет ще направи всичко възможно, за да осигури стабилност и надеждност за обикновения потребител и българския бизнес. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод последните шокиращи действия на кабинета „Петков“ и екс министръ Борислав Сандов, който сложи кръст с лека ръка на ТЕЦ- Брикел и ТЕЦ- Бобов дол.

Чаврагански и Величкова

В двете централи работят по 1 300 души, а на открития рудник в Бобов дол още 300 души, уточни общинският съветник, който е и директор на рудника Красимир Чаврагански на извънредна сесия за съдбата на двете централи.

В отговор на въпрос за работата на служебния кабинет държавният глава посочи, че приветства отговорните и съвременни действия на правителството за осигуряването на доставки на природен газ.
„Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, още преди да е обявил някакви намерения и действия“, отбеляза президентът. „Определени посредници и лобисти просто губят нервите си при мисълта, че може да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която сами предизвикаха“, заяви държавният глава. Той добави, че домакинствата и бизнесът искат надеждни доставки на ниски цени и това е задача, която служебното правителство предстои да решава.
Припомняме, че през мар ТЕЦ “Бобов Дол“ и “Брикел“ изпратиха отворени писма до най-висшите институции в държавата, в които заявиха несъгласието и споделиха притесненията си във връзка с информацията, че предстои да бъдат затворени. Писмата са подкрепени и подписани от местната власт и местните структури на КТ Подкрепа и КНСБ. В писмата двете дружества споделят своите планове за енергийна трансформация и подчертават своята стратегическа важност за районите, в които работят.
„Там, където ПР-ът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко. Така беше след кабинета Борисов, който разхвърли едни тръби по полето и те ръждясваха с години“, посочи президентът, като отбеляза, че същият проблем има и след кабинета Петков, при който въпреки смело обявения Акт 16 на газовата връзка с Гърция до 30 август, има много несвършена работа и редица забележки.  „Въпреки това служебното правителство ще направи максимума диверсификацията да стане възможно най-скоро“, заяви държавният глава и припомни, че това е отдавна заявен от него приоритет, но за да се навакса пропуснатото, е нужна много работа.
Президентът призова служебния кабинет да се ръководи в действията си в енергетиката от това да осигури стабилност и надеждност, тъй като те са задължителни в борбата с високата инфлация. „Във фокуса на всички действия трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес“, каза още президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос президентът посочи, че няма разрив между него и българските  социалисти. „Разривът е между ръководството на партията и левите хора и той пролича на последните избори“, отбеляза държавният глава. Той отхвърли твърденията за реваншизъм и политическа чистка на служебното правителство, като посочи, че е дал свобода на министрите да определят своите екипи, така че да предприемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона.

Елза Величкова и инж. Любомир Спасов

Припомняме, че директорът на ТЕЦ-Бобов дил Любомир Спасов и кметът на Бобов дол Елза Величкова изразиха силното си притеснение пред президента, а също възмущение относно информация по повод изказване направено многократно от Асен Василев и Борислав сандов,  също и срещу министър на финансите и заместник министър-председател по еврофондовете, че „….Енергийната мощност ТЕЦ Бобов дол трябва да бъде затворена, заради Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ и в тази връзка  Ръководството на централата, община Дупница, община Бобов дол, ръководствата на минната индустрия, организациите «КНСБ» и «Подкрепа» Ви отправяме покана за преразглеждане на тази позиция относно «ТЕЦ Бобов дол» АД , с. Големо село, община Бобов дол.

„Считаме, че институциите, следва много внимателно и отговорно да засягат темата, касаеща въглищните централи, след което да се съсредоточат към реализирането на адекватни и последователни политики, съобразени със състоянието на българската енергетика, т.к. тя е тежко зависима от тях. Обръщам Ви внимание, че предложените от България решения за икономическа и енергийна трансформация във въглищните региони, определени и разписани във версия 1.1 на НПВУ от 16.04.2021 г.  са приети като предварително допустими от ЕК.

На територията на Югозападна България е разположена една от основните кондензационни въглищни централи в страната, а именно „ТЕЦ – Бобов дол” АД. Централата е най-големият работодател и данъкоплатец в община Бобов дол. «ТЕЦ Бобов дол» АД е кондензационна топлоелектрическа централа за производство на електрическа енергия с общ капацитет 1 716 MWth (630 MW) и към днешна дата централата е запазила в цялост производствените си мощности.“- категоричен е Любомир Спасов.

„Трябва да развиваме енергетиката не само като поминък, но и като важен отрасъл от икономиката на България, който да генерира автономност и стабилност чрез внедряване на нови технологии и подобряване на екологичните параметри. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на свое посещение в Бобов дол. Президентът посети града по покана на кмета Елза Величкова по повод празника на населеното място и 54-годишнината от обявяването му за град.

“Бобов дол е важна част от енергетиката на България“, заяви Румен Радев. По думите на президента, поминъкът и развитието на града зависят много от бъдещето на енергийния сектор у нас и е необходимо да се отчетат всички технологични, производствени, екологични и социални аспекти на този въпрос. Румен Радев добави, че българските въглищни региони не трябва да плащат високата социална цена на ускорения преход към зелена икономика в Европейския съюз. В своето приветствие към жителите на Бобов дол президентът подчерта, че българската енергетика се нуждае от независимост и автономност, като въглищният отрасъл трябва да се развива поне до 2040 г. Президентът отбеляза големия потенциал на региона чрез въвеждане на нови производства и модернизиране на вече развити отрасли, за да се предотврати закриването на работни места и обезлюдяването на община Бобов дол. “Нашата обща цел е да имаме перспектива, подобрено здравеопазване, преквалификация, квалификация, образование за нашите деца, да създаваме съвременни технологични производства с по-висока добавена стойност”, заяви Румен Радев.

По-рано през деня държавният глава проведе среща с кмета на Бобов дол Елза Величкова, общинското ръководство и представители на въгледобивната индустрия в региона. В разговора бяха обсъдени механизмите за скорошно включване на населеното място в териториалните планове, свързани с Фонда за справедлив преход. Усвояването на значителни средства в тези планове трябва да работи в две направления – съхраняването на енергийния отрасъл и гарантирането на чист въздух и условия за здравословен начин на живот, посочи Румен Радев. Пред местната власт президентът посочи, че е необходимо своевременно изготвяне на подробни индивидуални регионални планове за преход, които да включват специфичните нужди на всяко населено място. Трябва да се научат уроците от миналото и в никакъв случай да не се допуска рязко затваряне на рудници, което в последните години остави без поминък хиляди миньори, подчерта държавният глава.

 

„ТЕЦ ”Бобов дол” АД в икономически и социален аспект е предприятие с такъв мащаб в Югозападна България,  което осигурява и може да подсигури и в близко бъдеще устойчиво енергийно, икономическо и социално развитие на цяла Югозападна България, преодолявайки  успешната си трансформация, чрез реализацията на новите си инвестиционни намерения, за които дружеството има проектна, икономическа и енергийна готовност, а именно използването на природен газ, изграждане на фотоволтаичен парк, развитието на системи за производство и съхранение на водород и въвеждане на  газоводородни турбини. Евентуалното затваряне на ТЕЦ Бобов дол АД ще доведе до риск работещите в сектор Енергетика към момента в област Кюстендил, Благоевград и Перник да останат без работа, което ще доведе до намаляване на темпа на устойчиво икономическо развитие и България да се превърне в държава неотговорила на основния принцип и мото на ЕК – „Никой да не бъде изоставен“!

„ТЕЦ Бобов дол“ АД е предприятие, което няма аналог в региона и евентуалното затваряне „от днес за утре” ще доведе до икономически и социален срив в цяла Югозападна България. Считаме, че в тези тежки и неясни времена държавата и бизнесът трябва да водят конструктивен диалог за развитието на икономиката в страната, а не чрез публичното пространство да излиза информация за бъдещето на „ТЕЦ Бобов дол“ АД. Многократно е изразявана готовност за диалог и посещение в централата за дискусия относно производствена мощност и трудова заетост, политиката на централата от екологична и социална гледна точка. Обръщаме Ви внимание, че за пореден път излиза информация в медийното и публично пространство, нагнетяваща в обществото социално напрежение, което води до несигурност и чувство за  изоставеност в хората от този район на страната. Тази информация по никакъв начин не кореспондира с обективната истина.

„ТЕЦ  Бобов дол” АД попада в списъка със стратегически обекти за Националната сигурност на Република България и като такъв извършва дейности от значение за националната сигурност.  ТЕЦ ”Бобов дол” АД е значителна генерираща мощност в електроенергийната система на страната, със сериозно участие в регулиране на напрежението и доставките на свободен, регулиран и балансиращ пазар. „ТЕЦ Бобов дол“ АД е важен за захранването на гр. София по две направления: към ТЕЦ „София“ и към п/ст „София юг“. Същевременно, “ ТЕЦ Бобов дол“ АД е и основен източник за захранване на потребителите в Югозападна България и за регулиране на напреженията в района, особено при намаляване на водните притоци към ВЕЦ в района на Дупница – Сандански – Петрич.

През последнати две години  „ТЕЦ – Бобов дол” АД води целенасочена и дългосрочна политика за постигане на ключови цели, припокриващи се с европейската „зелена” политика и активно работи и реализира своите планове и инвестиции за енергийна трансформация, свързана на този етап с използването на природен газ, изграждане на фотоволтаичен парк, развитието на системи за производство и съхранение на водород, като дългосрочно решение. Дружеството има проектна, икономическа и енергийна готовност за трансформация като реализира поредица от инвестционни намерения.

През 2022г. «ТЕЦ Бобов дол» АД стартира изграждането на фотоволтаична централа на площ от 1 343 322 кв.м. с мощност 100 MWh, разположена в непосредствена близост до централата. За реализиране на инвестиционно намерение дружеството има следните документи: одобрен Подробен устройствен план и План за застрояване; Решения № СО-32/11.06.2021г. и № СО-65/03.11.2021г. на РИОСВ – София за преценка необходимостта от Екологична оценка; доклади за инженерно геоложко, хидроложко и хидравлично проучване; становище от ЕСО за сключване на договор за присъединяване на централата и готов проект, с който дружеството до края на месец март 2022г. ще кандидатства за издаване на разрешение за строеж. Дружеството разполага със становище на „Електроенергиен системен оператор” ЕАД за присъединяването на фотоволтаичния парк към преносната електрическа мрежа на страната. Предвижда се част от произведена електроенергията от фотоволтаичния парк да се съхранява в батерийно стопанство за съхранение на ел.енергия, включващо монтирането на 25 броя литиево/йонни батерии. Една батерия ще бъде с възможност за съхранение 1000 кV/час – 1 MW.

През 2021г. на основание Закона за енергетиката и Наредбата за присъединяване към газопреносни и газоразпределителни мрежи „ТЕЦ Бобов дол” АД и “Булгартрансгаз” ЕАД сключиха договор за присъединяване на Кондензационната топлоелектрическа централа към газопреносната мрежа в страната. Дружеството има изготвен проект на подробен устройствен план – парцеларни планове на газопроводно отклонение-високо налягане, директен-присъединителен газопровод, кабелна линия ниско напрежение, пътна връзка и подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на автоматична газорегулираща станция /АГРС/ за присъединяването на централата. За инвестиционното намерение на дружеството е издадено Решение № СО-64-ЕО/ 2021г. на РИОСВ – София за преценка на необходимостта от екологична оценка. След присъединяването, предвидено за месец август 2022г. от страна на Булгартрансгаз АД, на площадката на централата ще бъде въведена в експлоатация нова газова система за захранване на разпалващите газови горелки на парогенераторите, които са поръчани. Същевременно е предвидено и монтиране на 4 броя газобутални двигатели /ГБД/ с обща сумарна електрическа мощност 38,92 MW. ГБД за производство на ел.енергия, предлагат гъвкавост и безкомпромисна производителност навсякъде, където се изискват мощност и топлина. Газовите двигатели имат най-високата електрическа ефективност за първостепенни двигатели на пазара.

 

”ТЕЦ Бобов дол“ АД ще инвестира и в закупуването на американски газоводородни турбини. „ТЕЦ Бобов дол“ АД разполага с готова техническа концепция за инсталиране на високоефективна и гъвкава комбинирана електроцентрала (CCPP), включваща две газоводородни  турбини и един цикъл на парна турбина.

Обръщам Ви внимание, че енергийните експерти определят „ТЕЦ Бобов дол“ АД, като важен фактор и елемент от енергийната и национална сигурност на страната и значителна генерираща мощност в Югозападна България и от изключително значение за електропреносната мрежа на ЕСО, поради мястото, в което се намира като част от енергийния пръстен на Република България от гледна точка на доставка на енергия в системата и на намаляване на загубите по мрежата на ЕСО. Не сме наясно друга въглищна централа в страната да е обявила и да работи по толкова категоричен начин като ”ТЕЦ Бобов дол” АД за изваждане от експлоатация на въглищата като гориво! Възмутително е някой да си позволява да затваря енергийна мощност през медиите и това да не е коментирано с ръководството на централата! Реализацията на гореизброените проекти и трансформацията на ”ТЕЦ Бобов дол” АД ще подсигури бъдещето с устойчиво енергийно и икономическо развитие на цяла Югозападна България, преодолявайки и необходимостта за успешна трансформация и декарбонизация по направление въглищни региони Кюстендил и Перник, които по дефиниция осигуряват голяма част от енергията и електричеството в тази част от България. Ръководството на централата е на разположение за водене на разговори и коментари в посока на бъдещето на централата.

Това информираха президента нж. Любомир Спасов, Изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол АД, адв. Елза Величкова, Кмет на община Бобов дол, инж.Методи Чимев, кмет на община Дупница, инж.Тодор Василев, председател на КНСБ при ТЕЦ Бобов дол АД, нж.Ивайло Димитров, Председател на КТ Подкрепа при ТЕЦ Бобов дол АД.

ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово може да продължи да работи. Съдът в Стара Загора спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето ѝ. Решението не е окончателно и може да се обжалва. ТЕЦ – Бобов дол се снабдява с въглища от ТЕЦ – Брикел и открития рудник в Бобов дол.
В подкрепа на ТЕЦ- Бобов дол и ТЕЦ- Брикел се обявиха всички общински съветници в Бобов дол, включително и съветниците от ГЕРБ. Председателят на общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов подложи на остра критика екс министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, а също и кабинета „Петков“.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here