Мирно шествие в Микрево в памет на 82- годишният дядо Иван, ограбен и убит в дома си

Сн. БГНЕС

Мирно шествие се проведе в с. Микрево, община Струмяни. Местните жители ще преминат по улиците на селото в памет на възрастен мъж, който бе ограбен и убит в дома си.

 

протест микрево
БГНЕС

 

Шествието потегли от големият площад и стигна до малкият площад пред къщата на дядо Иван Чорбаджийски. Бяха положени цветя и запалени свещи за покой на душата му. Събитието мина под надслов- „Мирно шествие, за отдаване на почит към зверски убития дядо Иван“.

 

протест микрево
БГНЕС

 

„Ще заявим какви незабавни промени искаме от общината пред различни медии и телевизии и ще се направи подписка! Всеки, който мисли, че трябва да се промени живота ни в селото е задължително да присъства. Кончината на нашият дядо Иван е крайно жестока и не заслужена, нека никога повече не се повтаря. От нас зависи!“, пишат организаторите на мирното шествие.

Десетки участваха в шествието-протест след убийството в благоевградското село Микрево, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

С минута мълчание бе почетена паметта на 82-годишния Иван Чорбаджийски, убит от крадци-роми в дома си преди седмица.

„Няма да забравим! Няма да простим! Няма да търпим! и „Не искаме да живеем с убийци и крадци“, категорични са жителите. В него участваха и роми, които осъдиха действията на двамата убийци и обирджии.

 

протест микрево
БГНЕС

 

Организаторът на протеста Аделина Йовева поиска изселване на фамилиите на двамата извършители, законността на къщите им, камери за наблюдение и вечерен час за обитателите на ромската махала.

„Искаме да живеем в мир и разбирателство в селото, от тези двамата са пропищели всички, по тях не може да съдите за нас – ромите”, каза обитател на махалата. Същото каза и жена от ромската махала.
На шествието присъства и Людмил, син на убития бай Иван.

Напрежението в селото ескалира след убийството на 82-годишния Иван Чорбаджийски. Около полунощ на 29 юли 2022 г. в двор на къща на ул. „Райна Княгиня“ в с. Микрево, Община Струмяни, бил направен опит за грабеж на възрастния мъж. Вследствие на нанесени удари в областта на главата пострадалият починал.

 

протест микрево
БГНЕС

 

Арестуван и обвинен за бруталното убийство бе 18-годишния ром. Задържан е и 13-годишно момче, което е настанено в специализирана институция заради възрастта си.

Сн. БГНЕС
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here