Започна XII-то издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Събора се провежда на 5, 6 и 7 август. От 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август град Копривщица е център на българщината.
От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Регионалният преглед за Софийска област се проведе в община Костинброд на 10,11 и 12 юни в НЧ “Иван Вазов – 1947”.

Одобрените участници за националния етап от община Костинброд са: Детска вокална група “ Шопче” при ДГ “Радост”, гр. Костинброд с ръководител Полина Верчева; Група за автентичен фолклор “Шопчета” при НЧ “Заря – 1914”, гр. Костинброд с ръководител Екатерина Михайлова; Сборна група от СУ “Д-р Петър Берон”, гр, Костинброд с ръководител Емилия Михайлова и Танцова школа “Емиданс” при НЧ “ Г.С.Раковски – 1928”, с. Драговищица с ръководител Емилия Димитрова; Танцова формация “Ритми” при НЧ “ Св.Св. Кирил и Методий – 1890”, гр. Костинброд с ръководител Веселин Маргаритов; Музикална школа “Омая” при НЧ “ Г.С.Раковски – 1928”, с. Драговищица с ръководител Петя Живкова.

Малките и големи участници от община Костинброд представиха своите автентични песни и танци днес на сцена номер 6 в град Копривщица, където бяха посрещнати от г-жа Мая Цанова – Главен секретар на Областна администрация на Софийска област и екипа по организацията на събора.
Групите бяха придружени от г-н Александър Ненов – заместник кмет на община Костинброд.
Нашата голяма гордост са Група за автентичен фолклор “Шопчета” с ръководител Екатерина Михайлова на които бе връчен златен медал и покана от Българско национално радио за звукозапис на изпълнението им, който ще бъде пуснат по радио Хоризонт и радио Христо Ботев. Музикална школа “Омая” с ръководител Петя Живкова, които също получиха златен медал за златните си гласове.

Бронзов медал получиха танцьорите от Танцова формация “Ритми” с ръководител Веселин Маргаритов.
Община Костинброд ще продължава да подкрепя всички самодейци в народните читалища на нейна територия. Ние сме горди с днешните постижения на представителите ни и им желаем още много спечелени награди и незабравими емоции!

НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here