Кюстендил се превърща в средище на културни събития през следващите няколко уикенда.
За поредна година Община Кюстендил организира лятна програма, включваща изкуства, забавления и лятно кино на открито. Мероприятията ще се провеждат на Късноантичната и средновековна крепост на хълма в Хисарлъка.
Като част от програмата, редакторският екип на Кинематограф е подготвил пет вълнуващи селекции от българско и международно късометражно кино, а през първата вечер (06.08) зрителите ще могат да се насладят на две анимации от Димитър Димитров (Анимитер) – ексклузивна премиера на най-новия му филм Война (2022), а веднага след него и на тематично свързания – Мир (2019). Участието на Кинематограф се осъществява благодарение на подкрепата на Община Кюстендил, както и на партньорите от Zoya.bg, VremetoDnes.bg и Sony.
Димитър Димитров – Анимитер е име, което все по-рядко има нужда от представяне. Още с дебютния си филм – Денят на кървавите венци (2014), той взима голямата награда за анимация на филмовия фестивал Hollywood Weekly в Лос Анджелис. От тогава заедно със сценариста Дилян Еленков печелят над 50 български и международни награди. Режисьор е на култовите късометражни филми: 20 ритника (2017), Щастие (2018), Карантина (2020), както и на редица други заглавия. Стилът, който е отличителен за Анимитер може да се определели като анимация на трансформацията, в която образът търпи множество метаморфози и се заиграва с асоциативното въображение на зрителя. Често използва изчистен графичен рисунък, чувствена и меланхолична музика, които заедно оформят необичайни и поетични истории.
Съвсем наскоро излезе и последната анимация на Анимитер – Война. Това е филм, който е изключително релевантен за събитията от настоящето, който илюстрира жестокостта, хаоса и опустошенията, които връхлетяват човечеството всеки път, когато разногласията и политиката на ненавистта и омразата вземат надмощие. В него се разказва за Война, едно малко момиченце с необикновени възможности, което е отгледано в дом за сираци. Самотно и обладано от страх, то използва силите си, за да сее разруха, докато един ден не среща любовта в лицето на Мир – „момък със сияйна усмивка“. Това е и пряка референция към другият филм, който ще бъде излъчен Мир. Той разказва за едно малко момче, което посвещава всеки един момент от своя живот, за да помогне на света, за да поддържа крехкия баланс на силите. Мир е едновременно културна концепция, визуален образ и малко дете. Така двата филма се превръщат в антиподи, в двойка опозиция, в тежестите от двете страни на лост, които поддържат деликатно равновесие. И двата персонажа са субекти на всемирното страдание и изпитват вселенското нещастие на плещите си, но докато Война обвинява другите, Мир приема отговорността вътре в себе си. Така единственото разрешение на вътрешната им борба е във взаимното разбирателство, в дружбата между крайностите, в помиряването им.
Прожекциите ще са безплатни, но най-добрите места са ограничени.
За повече информация относно филмите, програмата, и възможни промени заради дъжд, следете https://kinematograf.bg/programa
Прожекции:
6, 13, 20 и 27 август, 21:30 часа
3 септември, 21:00 часа

НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!



Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here