К. Костадонов: 600 дупничани са изправени на риск да останат без работа заради арогантния и неподготвен министър Б. Сандов!

Костадин Костадинов

Като председател на Общински съвет Дупница изразявам своята загриженост и тревога за бъдещето на ТЕЦ Бобов дол. Дружеството е структуроопределящо както за региона, така и за страната. Опасността над 600 дупничани, работещи в ТЕЦ-а, да останат без работа е следствие от прибързана и неподготвена активност на неподготвен и арогантен министър. С действията си и особено с последното решение за Брикел, г-н Сандов постави в риск енергийната система на страната и развитието на немалко дружества с хиляди работници. Грижата за природата, за чистота на околната среда, не е дейност, която може да бъде приватизирана от шепа шумни и арогантни лица, щедро финансирани по различни начини.
От позицията, която заемам, призовавам новият служебен министър на околната среда и водите да спре действието на заповедта за затваряне на Брикел до извършване на подробен анализ за последствията и срокове по съответните стъпки, предотвратяващи рискове за съпътстващите производства и мощности.
Време е да спрем с авантюрите и аматьорството във властта, а да обърнем поглед към реалните проблеми и точните решения.

Това обяви председателят на общинския съвет в Дупница инж. Костадин Костадинов.

„ТЕЦ „Брикел“ ще продължи да работи, след като Административният съд в Стара Загора отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщи БНР(link is external). Засега повече подробности не са известни, но съда отмени само предварителното изпълнение на заповедта.
Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ – Стара Загора след проверка на бившия премиер Кирил Петков и екоминистъра в неговия кабинет Борислав Сандов.

„Не искам ужасът със закриването на подземния въгледобив да се повтаря. По 20 човека на ден стояха пред кабинета ми и търсеха работа, а аз нямаше как да им помогна. Не искам сега още 100 човека, работещи в ТЕЦ „Бобов дол“, да напуснат общината. Да подкрепим централата. Говорила съм със съветника на президента Радев преди време, той ме увери, че имаме подкрепата на държавния глава за запазването на ТЕЦ „Бобов дол“. Виждате, че всяка година се чудим как да сформираме паралелки за училищата, транспортни фирми не искат да извършват превоз.“ Това сподели на извънредната сесия в миньорския град днес кметът Елза Величкова.

Както съобщихме, съветниците се събраха, за да изковат декларация, с която да изразят позицията си срещу затварянето на „Брикел“, което ще доведе до хлопване на кепенците и на централата в Бобов дол. На заседанието присъства изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов. Той отново подчерта, че 40% от горивото, което ползват, идва от „Брикел“ и затварянето на централата означава затваряне и на тази край Големо село.

„Алтернативата пред нас е да внасяме гориво от чужбина, което за момента изглежда като мисията невъзможна. Но дори и да успеем да уредим доставки, това ще отнеме месеци наред, което означава затваряне. Спирането на производството е сложен процес, извършва се консервация на съоръженията, пускането в последствие е изключително скъпо и едва ли ще бъде направено. Да не говорим как ще намерим отново специалисти. На фона на кризата с газа в Германия отварят 27 въглищни централи и 6 на мазут, а ние сме готови да ликвидираме мощности, които ни правят енергийно независими. ТЕЦ „Бобов дол“ е балансьор на енергийната система на страната. Молбата ми към Общинския съвет е да ни помогнат в битката за запазване на производството.“, призова инж. Спасов. По предложение на съветника Валери Радлев, което беше прието, ще се направят стъпки ОбС Бобов дол и ОбС Дупница да излязат с обща декларация в подкрепа на ТЕЦ „Бобов дол“. Стана ясно, че в централата работят 604- ма дупничани.

Съветниците в Бобов дол възложиха на кмета Величкова да проведе разговори по темата с Министерски съвет, Министерство на енергетиката, на околната среда и водите, синдикати, областен управител. Избрана беше и временна комисия, която да изкове декларацията. Председател е Красимир Чаврагански, в състава влизат Валери Радлев, Илиян Илиев, Мая Спасова и Елеонора Христова.
Думата взе и кметът на Мало село Сашо Александров, който би тревога, че затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“ ще остави без работа и работещите в открития рудник в Бобов дол, от където централата изкупува въглища. „Бил съм диспечер в мините и съм наясно със ситуацията. Там работят в момента 300 човека, те няма как да запазят работата си, като продават въглища само на дребно.“
Пред съветниците директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ коментира, че заповедта на бившия министър на околната среда Борислав Сандов за затваряне на „Брикел“ е нелегитимна. „Не разбрах защо затварят дружеството, цитират се резултати от правени замервания, не зная дали са легитимни. Питам как човек, който няма 1 ден трудов стаж, спира производства? Кариерата му до скоро е била свързана със задължението да брои ниви, птици в небето и да снима комини.“ На поставените въпроси относно запрашаве в съседните на ТЕЦ „Бобов дол“ села, инж. Спасов уточни, че се работи за подобряване на ситуацията. „Изградили сме оросителна система, която да намалява прахта и водно оръдие край багера. Отделно сме засадили над 1000 бързорастящи дървета. Съвсем скоро ще се усети ефектът от тези мерки, но ние продължаваме да работим в посока на подобряване на ситуацията. Заради войната в Украйна се наложи да се презапасим с въглища, от които се вдига прах, но това е извънредна мярка.“

Видео
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here