Днес официално започна ремонтът на водопроводната мрежа в дупнишкото село Яхиново. Старт на работата дадоха градоначалникът Методи Чимев и кметът на селото Софка Скоклева. Водосвет за здраве и успех на начинанието отслужи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. На събитието присъстваха зам.- кметът Крум Милев, главният инженер на общината Иван Бельов, представители на фирмата изпълнител, жители и гости на селото.


Нови тръби ще се положат на мястото на 60- годиншия стар водопровод по ул. „Генерал Гурко“ и „Река Джубрена“, където живеят около 40 домакинства. Фирмата трябва да се справи за 60 дни, изпълтел е ДЗЗД „Благоустройство Крайници 2019“, в което влизат „Браво Строй” на Димитър Янков и софиянците от „Уотър Дизайн”. Стойността на проекта е 317 541 лева. Средствата са осигурени чрез заем от 1 млн.лв., който общината изтегли през миналата година. Останалите пари са за ремонти в село Крайници и Самораново.

Миналата седмица започна работата в Самораново. „С подмяната на водопровода очакваме да падне драстично броят на авариите. Пряко отношение по ремонта ще имат около 30-40 семейства, но призовавам за търпение от тяхна страна и разбиране. Те бяха най-ощетени досега, но след ремонта този проблем остава в миналото, а налягането на водоподаване ще се увеличи към другите квартали“, коментира Скоклева. Тя и инж.Чимев направиха първата копка, след което по традиция беше разбита бутилка с шампанско.


„Когато чакаш помощ отвън, но такава няма, се заемаш сам да си решаваш проблемите според възможностите. Знаете, че имахме проведена процедура, избран изпълнител, но от държавата не получихме финансиране, както за Крайници, така и за другите села. Затова нямахме избор и тръгнахме сами да си решаваме проблемите. Изтеглихме 1 млн. лв за Самораново, Крайници и Яхиново и както виждате започнахме. Тази подмяна сега в Яхиново няма да реши проблема на цялото село, а на няколко стотин жители. Говорим за подмяна на етернитов водопровод на повече от 60 години. Разбира се, няма да спрем да работим, за да осигурим средства по различни пътища и за другите квартали на селата, както и за града“, коментира инж.Чимев.
Трите села имат една от най-високата загуба на вода – над 70%.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here