Бобов дол и Дупница ще бранят заедно ТЕЦ „Бобов дол“, кметът Елза Величкова: Имаме подкрепата на президента

Кметът на Бобов дол Елза Величкова и инж. Любомир Спасов воюват здраво срещу правителството на "Промяната", което доведе България до енергиина катастрафа.

„Не искам ужасът със закриването на подземния въгледобив да се повтаря. По 20 човека на ден стояха пред кабинета ми и търсеха работа, а аз нямаше как да им помогна. Не искам сега още 100 човека, работещи в ТЕЦ „Бобов дол“, да напуснат общината. Да подкрепим централата. Говорила съм със съветника на президента Радев преди време, той ме увери, че имаме подкрепата на държавния глава за запазването на ТЕЦ „Бобов дол“. Виждате, че всяка година се чудим как да сформираме паралелки за училищата, транспортни фирми не искат да извършват превоз.“ Това сподели на извънредната сесия в миньорския град днес кметът Елза Величкова.

Както съобщихме, съветниците се събраха, за да изковат декларация, с която да изразят позицията си срещу затварянето на „Брикел“, което ще доведе до хлопване на кепенците и на централата в Бобов дол. На заседанието присъства изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов. Той отново подчерта, че 40% от горивото, което ползват, идва от „Брикел“ и затварянето на централата означава затваряне и на тази край Големо село.

„Алтернативата пред нас е да внасяме гориво от чужбина, което за момента изглежда като мисията невъзможна. Но дори и да успеем да уредим доставки, това ще отнеме месеци наред, което означава затваряне. Спирането на производството е сложен процес, извършва се консервация на съоръженията, пускането в последствие е изключително скъпо и едва ли ще бъде направено. Да не говорим как ще намерим отново специалисти. На фона на кризата с газа в Германия отварят 27 въглищни централи и 6 на мазут, а ние сме готови да ликвидираме мощности, които ни правят енергийно независими. ТЕЦ „Бобов дол“ е балансьор на енергийната система на страната. Молбата ми към Общинския съвет е да ни помогнат в битката за запазване на производството.“, призова инж. Спасов. По предложение на съветника Валери Радлев, което беше прието, ще се направят стъпки ОбС Бобов дол и ОбС Дупница да излязат с обща декларация в подкрепа на ТЕЦ „Бобов дол“. Стана ясно, че в централата работят 604- ма дупничани.

Съветниците в Бобов дол възложиха на кмета Величкова да проведе разговори по темата с Министерски съвет, Министерство на енергетиката, на околната среда и водите, синдикати, областен управител. Избрана беше и временна комисия, която да изкове декларацията. Председател е Красимир Чаврагански, в състава влизат Валери Радлев, Илиян Илиев, Мая Спасова и Елеонора Христова.
Думата взе и кметът на Мало село Сашо Александров, който би тревога, че затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“ ще остави без работа и работещите в открития рудник в Бобов дол, от където централата изкупува въглища. „Бил съм диспечер в мините и съм наясно със ситуацията. Там работят в момента 300 човека, те няма как да запазят работата си, като продават въглища само на дребно.“
Пред съветниците директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ коментира, че заповедта на бившия министър на околната среда Борислав Сандов за затваряне на „Брикел“ е нелегитимна. „Не разбрах защо затварят дружеството, цитират се резултати от правени замервания, не зная дали са легитимни. Питам как човек, който няма 1 ден трудов стаж, спира производства? Кариерата му до скоро е била свързана със задължението да брои ниви, птици в небето и да снима комини.“ На поставените въпроси относно запрашаве в съседните на ТЕЦ „Бобов дол“ села, инж. Спасов уточни, че се работи за подобряване на ситуацията. „Изградили сме оросителна система, която да намалява прахта и водно оръдие край багера. Отделно сме засадили над 1000 бързорастящи дървета. Съвсем скоро ще се усети ефектът от тези мерки, но ние продължаваме да работим в посока на подобряване на ситуацията. Заради войната в Украйна се наложи да се презапасим с въглища, от които се вдига прах, но това е извънредна мярка.“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here