Само един кандидат за ремонта на гейзера в Сапарева баня, закова цената на 132 000 лв.

Появи се само един кандидат за аварийния ремонт на гейзера в Сапарева баня. Единствената оферта по обявената от общината обществена поръчка е подало дружеството „Инстал Инженеринг СВ”, регистрирано в село Браниполе, община Родопи. Управител е Сергей Стоянов. Фирмата е подала оферта 7 часа преди изтичане на крайния срок. Тя е точно колкото прогнозната стойност 110 000 лв. без ДДС или 132 000 лв. с ДДС. По началото не се очакваше да има много кандидати за поръчката, тъй като работата е много специфична. Заради високата температура на водата се изискват специални костюми за работа на място, което стеснява доста кръга от кандидати. Аварията стана в края на май, а горещата вода бликна от шахтите край гейзера.

Наложи се да се монтират тръби, с които тя да се отклони от близките ниви. Дебитът на минералната вода беше 17 л/ сек, но при аварията обаче бликнаха около 30-40. Минералната вода, която е с температура 103 градуса, а под земята е и по- гореща, е богата на сяра и разяжда метала. Затова се използват само тръби и кранове от най- високо качество, отговарящи на точни критерии.
Ще се работи на сондаж 1 ХГ, представляващ каптаж, захранващ с минерална вода резервоар, от който точат водоползвателите.Трябва да се подменят основната тръба и други елементи от инсталацията. Дейностите трябва да приключат за 20 дни, считано от подписването на договора или получаването на зелена светлина от МОСВ за работа. Община Сапарева баня съгласува всички дейности с Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция. Преди около година на място тече ремонт, бяха изградени отклонения за всеки водоползвател, с отделен кран и водомер. Отделно сондажът има спирателен кран. Сондажната тръба слиза на 450 м дълбочина, подземните съоръжения при каптажа са правени през 50-е и 60-е години и са силно износени и корозирали. Заради аварията на сондажа на последната сесия на Общинския съвет съветниците взеха решение, че се спира издаването на разрешителни за водовземане. Минералната вода е сред основните атракции на курортната община, в която през последните 10 години има бум на строителството на къщи за гости и хотели.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here