Програмист Юлиян Манев от Дупница, който е член на Гугъл финансира ремонта на фасадата и купола на черквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Дупница,  стара сграда на „Развесена върба“. Стартира и реставрацията на стенописите на черквата, известен като храма до старите гробища в града. С реставрацията се захващат зографи от София, направен е дренажът около църквата, в която просмукваше влага и съсипваше интериора. В момента се прави камбанарията и купола – с нови ламарини, медни, с медни олуци. Дарителят е Юлиан Манов, който довежда майсторите. Свещеникът Иван Айдаров отговаря за храма. Работи се и по двора, всички се надяват ремонтът да приключи преди зимата.

От архиерейството в Дупница все още чакат Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да се произнесе по искането за промяна на статута на храма. Както сме писали, през м. май 2020 г. в института беше внесено заявление църквата да бъде призната за архитектурен паметник на културата с национално значение. Тя е архитектурен паметник на културата с местно значение. „Нямаме никакъв отговор от НИНКН. Чакаме ги повече от година”, каза свещеник Айдаров.

Храмът датира от 1844 г. и най-старият в Дупница. Строен е от майстор Миленко, който по-късно изградил църквата на Рилския манастир. Представлява трикорабна базилика с вътрешни куполи, притежава уникална акустика и масивен дърворезбован иконостас, който е художествен паметник на културата. Библейските мотиви са изографисани от иконописци от Самоковската и Дебърската школи. Местните свещеници разказват, че над входната врата е имало стенопис със сцени от Баташкото клане, които са били с вар. От близо 40 години черквата „Свети Никола” е затворена и се бе превърнала в символ на разрухата. Ремонтът й започна през 2019 г., като целта е храмът най-сетне да стане действащ. Юлиян Манев купи къща на развесена върба, партерният етаж вече е книжарница, а вторият жилищна площ.

Ивайло Константинов и Емил Гущеров

С дарения към храма се включи лидерът на ГЕРБ Ивайло Константинов, ОбС шефът Костадин Костадинов, Емил Гущеров, Станислав Павлов и др. общински съветници.

Юлиян Манов е роден в Дупница, развива страхотен бизнес с няколко фирми, а именно:

Фирма Свързана форма
Джей Ар Ти ООД виж Юлиан Василев Манов – Съдружник
Ман Капитал ООД виж Юлиан Василев Манов – Съдружник
ЮЛИАН ВАСИЛЕВ МАНОВ – Едноличен собственик на капитала
Проект ГОРА ООД виж Юлиан Василев Манов – Съдружник
КейсТрек ЕООД виж Юлиан Василев Манов – Съдружник
Куадродайнамикс ЕООД виж Юлиан Василев Манов – Едноличен собственик на капитала
Юлиан Василев Манов – Управител
Юлиан Василев Манов – Съдружник
Ветклауд ЕООД виж Юлиан Василев Манов – Съдружник
Клико ЕООД виж Юлиан Василев Манов – Съдружник

Дупнишкият Бил Гейтс Юлиян Манев ремонтира стара къща на „Развесена върба“, прави кафене и уютно жилище


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here