Президентът Радев: Националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим

Румен Радев
На служебното правителство се пада нелеката задача да търси решения за наследените кризи, без да разполага с механизмите на работещо Народно събрание, заяви служебният министър председател Гълъб Донев
Гълъб Донев от днес оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Държавният глава представи задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца на официална церемония в Гербовата зала в Президентството.
Първият приоритет пред вас е да не се допуска страната да влезе в конфликт. Това заяви президентът Радев при представяне задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца. Това стана на официална церемония на „Дондуков“ 2.
Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията на Република България, каза Радев.
„На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни: обществена умора от острото политическо противопоставяне; вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), забуксувала правосъдна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и в света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на Въоръжените ни сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса. Пряко следствие от войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в следващите месеци. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да са интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.
Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяването на ръста на цените.
Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за така нареченото строителство на автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти. Но очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж.
Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате още от първия ден на вашето управление и които, съм убеден, ще поглъщат цялото ви време, пред вас стоят и други важни задачи – вие трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а и във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС.
Разбира се, основната задача на всеки служебен кабинет е организирането на изборите. Аз съм убеден, че ще я решите успешно така, както го направиха и предишните три служебни кабинета.
Уважаеми госпожи и господа служебни министри,
Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитание от динамиката на събитията.
Управлението на страната в кризисна ситуация при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и изборът ми за служебен министър-председател се спря на г-н Гълъб Донев. Г-н Донев бе неизменно в моите служебни правителства министър на труда и социалната политика и вицепремиер и в цялостната си дейност до момента е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции“, заяви президентът и допълни.
„Благодаря ви за куража да поемете отговорност за управлението на страната в труден за всички момент. Вярвам, че ще получите подкрепа в тежки моменти  от българското общество, което иска да види управление, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено около обществения интерес.
Двете служебни правителства от миналата година доказаха, че е възможно единение на политици от различни хоризонти в името на България. Този модел не беше продължен от последвалото редовно правителство и това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика по отношение на отстояването на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България.
Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво и отговорно мнозинство. На него ще се падне да решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена.
Искрено ви желая успех и на добър час!“
Гълъб Донев
След това новият министър-председател Гълъб Донев също взе думата. Той благодари на Радев за доверието и заяви:
„В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър-председателя. И аз ще го направя – не само заради очакването, че така се прави, а защото знам от личен опит, че отговорността към хората и доверието на хората те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия на държавата се намираш.  Научих много неща за себе си от медиите в последните месеци. Ще си позволя да ви кажа нещо сам за себе си: Не губя равновесие от високото. И не търся „вратичката“ на Закона.  По силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и министрите, на които дава своя кредит на доверие.
Г-н президент, благодаря Ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време, натежало от кризи.
Понеже разполагам с опит и наблюдения за отговорностите както на редовен, така и на служебен кабинет, убедено твърдя, че служебното правителство не е Б-отбор в управлението на държавата. И това не е някаква моя маркетингова приумица. Това отсъжда основният закон.
Днес предстои встъпването в длъжност на 100-тното поред правителство на Република България. 100-тното правителство, което няма да разполага със 100 дни толеранс. На нас се пада нелеката задача да търсим решения за наследените кризи, без да разполагаме с механизмите на работещо Народно събрание.

От колегите си вицепремиери и министри очаквам работа на 100 процента по следните направления:
Организирането и провеждането на честни избори;
Възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата;
Намиране на изход от всички завещани кризи;
Сваляне на политическото напрежение;
Продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост.
Клетвата, която ще положим след малко, определя безусловно принципите, които ще ни ръководят: Да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа.
Уважаеми колеги, не забравяйте тези думи, те не са само протоколно изречение, не ги оставяйте в тази зала. Това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на Родината и на нашите сънародници.“
След това новите 21 служебни министри положиха клетва пред президента Румен Радев.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here