С поредица от събития в Благоевград бе отбелязана 119-тата годишнина от Илинденско – Преображенското въстание.
Заместник-председателят на Общински съвет Благоевград, Кирил Ваклинов и общинският съветник Иван Ризов, присъстваха на панихида, отслужена за героите, загинали за вярата и свободата на България.
Поводът бе 119 години от избухването на Илинденско – Преображенското въстание.
В знак на признателност заместник-председателят Кирил Ваклинов поднесе цветя на мемориала на „Делчевия род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“.
Цветя поднесоха още: Мария Петрова-заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти на община Благоевград, Силвия Домозетска – директор „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград, Валери Сарандев, областен управител на област с административен център Благоевград, Вангел Тодоров- председател на общинската организация на ВМРО, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.

Заместник-председателят на местния парламент и съветници участваха и в ритуал по полагане на цветя, в знак на признателност, на паметника на Гоце Делчев.
В тържествената церемония участие взеха и военнослужещи от Бригадно командване с командир полковник Митко Балтов, д-р Кирил Алексиев-директор на Регионален исторически музей – Благоевград и представители на Национално дружество„Традиция“.
Илинденско-Преображенското въстание представлява венецът на българското националноосвободително движение.
Българите започват своята борба срещу несправедливия Берлинския договор още през есента на 1878 г. с Кресненско-Разложкото въстание.
На 23 октомври 1893 г. Даме Груев и петима негови другари се събират в Солун и създават комитет, който има за цел да противодейства на сръбската и гръцката пропаганда в Македония и Одринско и да се бори за свободата на българите.
Сред първите идеолози и организатори на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско изпъкват имена като Даме Груев и Гоце Делчев.
В началото на май 1903 г в с. Смилево Даме Груев свиква конгрес на Битолския революционен окръг с цел съставяне на конкретен план за действия.
След продължителни разисквания е прието въстанието да избухне на 2 август 1903 г. (Илинден). На уречения ден българите в Битолски окръг се вдигат на въстание, на 19 август въстават в Одринска Тракия, а през септември и в Серско.
Срещу въстаналите българи в Тракия и Македония турското правителство изпраща големи войскови съединения. Продължилите три месеца боеве водят до опожаряването на стотици села, а повече 30 000 души търсят спасение в родината БългарияВижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here