Снимка фейсбук

Малките лъвици от националния отбор по волейбол на България се насладиха на чудната гледка към Дупница и околията, която се открива от панорамната площадка „Софарджик”. Момичетата се разходиха и до Бистришкия водопад. В момента разширен състав от 30 момичета от тима под 15 години са на лагер в Дупница. Малките таланти запечатаха в куп снимки разходката си в Рила.

Снимка фейсбук

Както е известно, дупнишкото село Бистрица привлича все повече туристи, което беше причината преди 2 години да се изгради панорамната площадка. Общината има проект и за сондаж за минерална вода в селото, който се очаква да стартира скоро. Пред камера на „4Власт” съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров заяви, че Дупница има потенциала да привлича все повече туристи.


„Болно ми е като слушам колегите съветници от микрофона в залата на ОбС да казват, че Дупница е мъртво място и нищо е се прави. Това не е вярно, аз пък каня хората да идват тук. Ето, вижте какво стана след изграждането на панорамната площадка на „Софарджик” край Бистрица. Интересът е огромен, местният бизнес в Бистрица получава приходи от туристите, а бяха инвестирани само около 50 000 лв. за изграждането. Това е придобивка, която дава възможност на Дупница да стъпи твърдо на туристическата карта и да предизвика интерес с различните обекти- природни и възстановени ценности.”, смята Гущеров и изреди ремонтите, които текат или се очакват.

„Изключително важни за общината са проектът за Часовниковата кула и Младежкия дом. Часовниковата кула е един от символите на града, а превръщането на Младежкия дом, който е на две крачки от нея, в исторически музей ще създаде страхотен ансамбъл. След ремонта ще се обособят зали, където ще може да има постоянна експозиция.

В Младежкия дом, където се помещава Историческият музей, тече ремонт за над 2 млн. лв. Първата копка беше направена през април 2021 г.

Така може да превърнем Дупница в туристически център. Това не са празни думи, а са реални действия. По Младежкия дом вече се работи, а проектът беше класиран като резервен, затова се забави, но все пак получи финансиране. Сега чакаме всеки момент да тръгне и реставрацията на Часовниковата кула в градската градина. Обектът е много специфичен, минаваше през одобрение от Културен институт, Министерство на културата и се получи забавяне. Освен това не са много специалистите, които може да изготвят качествен проект. Имаше забавяне и заради безвремието около служебни правителства, редовното, което пък не знае къде е и какво прави. Въпрос на време е да се започне. Ще бъде обновена и градската градина, оправи се фонтанът край стълбите с ятачката. В края на 2021 г. открихме чисто новата галерия, която е точно до Околийската къщи и Джамията и създава страхотен ансамбъл в самия център на града. Има какво да се види в Дупница. Освен това се намираме на пътя на огромен туристопоток. В района са Седемте рилски езера, Сапарева баня, Рилският манастир… Всички, тръгнали по тези места, може да спират и в Дупница. Обръщам се към хората, имаме какво да покажем.”
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here